Foto: Nova.rs, Privatna arhiva

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić 27. avgusta je saopštio da je manifestacija “EvroPrajd 2022.” otkazana. U međuvremenu je premijerka Ana Brnabić otkazivanje preimenovala u “preporuku” da se ne održi. Kao razloge su predsednik i premijerka navodili političku situaciju, KiM, strane faktore i “savršenu oluju”. Međutim, pismo koje je poverenica za zašitu ravnopravnosti Brankica Janković poslala državnom i gradskom vrhu još u junu mesecu, a do kojeg je došla Nova.rs, pokazuje da je vlast na sve moguće probleme bila upozorena još u junu, ali da ništa nije uradila kako bi omogućila održavanje ove manifestacije. Štaviše, u ovom trenutku se čini, da je EvroPrajd svesno iskorišćen za fabrikovanje još jedne krize…

Nakon problema u održavanju Parade ponosa i scena nasilja na ulicama Beograda, koje pamtimo iz 2001. i 2010. ova manifestacija se održava od 2014, bez većih incidenata.

Ove godine planirano je da Prajd u Beogradu bude znatno veći nego prethodnih godina, sa 10-15.000 stranih posetilaca i oko 100 evropskih i svetskih zvaničnika.

Kako se približavalo održavanje manifestacije, usledili su i protesti onih koji se tome protive, a u medijima bliskim vlasti dosta se govorilo o ovoj temi. Uglavnom u negativnom kontekstu. Zatim je 27. avgusta predsednik Srbije prelomio.

Aleksandar Vučić Foto: Milos Tesic/ATAImages

Pročitajte još...

“Biće odložena ili otkazana, kako hoćete, Parada ponosa koja je bila zakazana za septembar mesec. Ili kako god da se to čudo zove, nije ni važno“, rekao je Aleksandar Vučić i dodao da se EvroPrajd ne može održati u političkoj situaciji kakva je trenutno u Srbiji.

“To ne govorim zato što sam mnogo srećan, već ne možemo u ovom trenutku, kada imamo i Otvoreni Balkan i krizu na Kosovu, nemamo nikakav pomak, pravo da vam kažem, nemamo kud da se pomerimo”, izjavio je Vučić.

Zatim je Vlada Srbije saopštila da bi pojedine ekstremističke grupe mogle da zloupotrebe EvroPrajd, pa ga zato neće ni biti.

Onda se oglasila mandatarka nove vlade Ana Brnabić. Povodom otkazivanja manifestacije, Brnabić je rekla da je to „više molba“.

Ana Brnabić Foto: TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIC

„Radi se o tome šta je u ovom trenutku moguće i kako čuvamo našu stabilnost. Meni je žao što je tako ali nama je ovaj septembar “savršena oluja”. Ima tu i stranog faktora koji se svemu tome raduje“, navela je tada Brnabić.

Istina je da su organizatori manifestacije i poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković još u junu upozorili državnu i gradsku vlast da ništa nisu uradili povodom organizovanja EvroPrajda, te predložili i niz mera kojima bi se osiguralo da manifestacija bude održana u bezbednim uslovima.

Pismo je poverenica 24. juna poslala Vladi Srbije, Ministarstvu unutrašnjih poslova, Ministarstvu za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog i Gradu Beogradu.

Brankica Jankovic
Brankica Janković Foto:FoNet/Milica Vučković

U njemu piše:

“Obaveštavamo vas da su se Povereniku za zaštitu ravnopravnosti obratili organizatori povodom evropske manifestacije “EuroPride 2022” koja će biti organizovana u Beogradu, u periodu od 12. do 18. septembra 2022. godine. U dopisu su podsetili da je “Beograd Prajd” dobila organizaciju ove najveće evropske manifestacije LGBT+ zajednice u veoma jakoj konkurenciji (Barselona, Lisabon/Porto, Dablin i Gran Kanarija), kao i da se tokom navedenog perioda u Beogradu očekuje 10-15.000 gostiju iz inostranstva, a da će veliki broj visokih gostiju (zvaničnika EU, međunarodnih organizacija i država Evrope) preći 100. U dopisu je navedeno da je do organizacije ostalo manje od četiri meseca, a da državni organi ne preduzimaju sve potrebne radnje kako bi “EuroPride 2022.” protekao nesmetano”, navodi se u pismu.

Pročitajte još...

Zatim se podseća na Paradu Ponosa 2001. koja je prekinuta zbog napada na učesnike i onu 2010. kada je povređeno više od 100 ljudi. Zbog toga naredne tri godine manifestacija nije održavana.

“U Beogradu se od 2014. godine uspešno organizuje ova manifestacija. Na ovaj način Republika Srbija pokazuje da može da garantuje i obezbedi održavanje jedne ovakve manifestacije”, navodi poverenica i zatim podseća na brojne probleme sa kojima se suočavaju LGBT osobe.

“Praksa poverenika pokazuje da je diskriminacija na osnovu seksualne orjentacije i rodnog identiteta i dalje prisutna. Homofobija i transfobija imaju duboke korene u društvu. Govor mržnje, iako je zabranjen, i dalje je prisutan u medijima, na internetu ili na drugim mestima dostupnim javnosti posebno u periodu neposredno pre održavanja Parade ponosa, na šta je poverenik ukazivao, kako kroz izveštaje o stanju u oblasti ravnopravnosti, tako i izdatim upozorenjima. S tim u vezi podsećamo da je Krivični zakonik dopunjen članom 54a, koji upravo sankcioniše dela koja su učinjena iz mržnje prema licima zbog nacionalne ili etničke pripadnosti, pola, seksualne orjentacije i rodnog identiteta”, piše u pismu.

Stoga je, kako se navodi, neophodno blagovremeno preduzeti sve mere, kako bi se smanjila mogućnost nastupanja bilo kakvih rizika, posebno imajući u vidu da se radi o manifestaciji koja ima međunarodni, evropski karakter.

“Predstojeća manifestacija predstavlja priliku da državni organi pokažu svoju posvećenost principima na kojima počivaju slobodna i otvorena demokratska društva kao što je to Republika Srbija u cilju promocije ravnopravosti i različitosti. S tim u vezi podsećamo da se Republika Srbija, svojim institucionalnim i pravnim okvirom kao i preuzetim međunarodnim obavezama, odlučila na snažnu, celovitu i sistematičnu borbu protiv svih oblika diskriminacije i opredelila se za najviše standarde zaštite prava manjina”, zaključuje se u pismu poverenice i dodatno se u prilogu dostavlja dopis organizatora koji sadrži predloge za prevazilaženje potencijalnih izazova sa kojima se povodom organizacije ovog događaja suočavaju, kako bi državni organi preuzeli mere u skladu sa svojim nadležnostima.

Država je odlučila da je najbolje da sve otkaže ili odloži.

BONUS VIDEO: Sećate li se Gordane Čomić? Ovo je njen stav o Evroprajdu

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare