Ana Brnabić Foto:TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC; SOPA Images Limited / Alamy / Alamy / Profimedia

Prethodne noći predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić sastala se tajno sa poslanicima Evropskog parlamenta Violom fon Kramon i Teri Rajndke. Tema njihovog razgovora, kom je prisustovao i jedano od organizatora Evroprajda, Goran Miletić, bila je najava da će ovaj događaj biti otkazan iz bezbednosnih razloga.

Od izvora bliskog kabinetu premijerke, portal Nova.rs otkriva detalje ovog sastanka.

PROČITAJTE JOŠ

Kako tvrdi naš izvor, a što je kasnije zvanično za naš portal potvrdio i Goran Miletić, sastanak se dogodio na inicijativu poslanica Evropskog parlamenta.

„Sastanak su inicirale Viola fon Kramon i Teri Rajndke“, započeo je izvor Nova.rs.

„Ana Brnabić je ubeđivala organizatore zašto bi bilo dobro da se otkaže Evroprajd, navodila je probleme sa Kosovom, pokušavala je da im obrazloži argumente vlasti, a Goran Miletić, Fon Kramon i Rajndke su istakli da je nedopustivo da se zabrani sloboda okupljanja“, navodi izvor Nova.rs.

S druge strane, Ana Brnabić, kako navodi naš izvor, nije želela da izgovori reč „zabrana“, već je insistirala na tome da je u pitanju sugestija Vlade Srbije.

Brnabić je, kako tvrdi naš izvor, uputila molbe za otkazivanje ili odlaganje Prajda, što je u suprotnosti sa onime što je ranije rekao predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je javnosti rekao da je Prajd već otkazan.

Goran Miletić je za Nova.rs potvrdio ova saznanja.

„Sastanak sa premijerkom Brnabić i njenim timom je održan na inicijativu evroposlanika Teri Rajndke i Viole fon Kramon. Na sastanku je bilo razgovora o situaciji u Srbiji i najavi zabrane Evroprajda“, započeo je Miletić za Nova.rs.

„Premijerka je objasnila kompleksnu političku situaciju u kontekstu Kosova i drugim problema sa kojima se suočava Vlada. Evroparlamentarci i ja smo naglasili da je sloboda okupljanja ključna za svako demokratsko društvo i da je nemoguće objasniti bilo kakvu zabranu šetnje, budući da su prethodne zabrane bile proglašene protivustavnim, a postoje i slične odluke Evropskog suda za ljudska prava“, dodatno je rekao Miletić.

Goran Miletić
Goran Miletić Foto: Vesna Lalić

Naveo je još da će Prajd biti održan, te da on kao organizator nastavlja sa pripremama za 17. septembar.

„Kao organizator sam naglasio da se pripreme odvijaju prema planu i da će program uključiti i šetnju i da će događaj biti organizovan u celosti“, zaključio je Miletić za Nova.rs.

BONUS VIDEO: LGBT zajednica „gori“, a Ana Brnabić se češlja

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare