Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da "nema igranja sa odlukama države" i da će, ukoliko država odluči, Evroprajd biti zabranjen.

Vučić se prvi put oglasio o Evroprajdu pošto je izjavio da je otkazan, dodajući da Srbija danas, zbog svega što se dešava u Ukrajini, ima velikih problema.

„Naravno, najveći problem nam je energetika. Pokušavamo svim silama da rešavamo taj problem. Kad imate sve te probleme, kad imate pristiske o uvođenju sankcija Rusiji, kad sve to imate, onda dolazi vam do ekstremizacije političke scene. Vi kažete da hoće opozicija na proteste zato što će da bude zabranjen Prajd, a imate i one koji protestuju zato što nije zabranjen. Imate dva esktremna dela koja postaju sve snažniji, jer u ovakvim uslovima pristojna Srbija ćuti i gleda šta svi druge da rade, nadajući da će država moći da se izbori protiv svih njih. Jedni bi po svaku cenu da šetaju, terajući kontru onim drugima koji bi sebi da dozvole pravo na šetnju u svakom trenutku“, navodi Vučić.

On smatra da obe strane „štete državi“.

“Neki kažu da je Prajd jednako važan kao Kosovo i Metohija. Stvarno. Tužna je istina ako je to tako. Šta da radi država, pošto niko neće da se stavi u kožu državnih institucija. S jedne strane imate histeriju protiv Parade, umesto da puste i sklone se ako im se ne sviđa. Ne sviđa se ni meni. Taj dan odem na Avalu, Kosmaj… Ne moram da gledam. Ovi drugi, kad im kažete da ne postoje bezbedonosni uslovi, neće da razumeju. Šta mi treba da uradimo? Da pustimo ove druge da ih izubijaju, pa da bi oni rekli da su bili u pravu i da ih država nije štitila. Mogu da im kažem da će odluke vlade biti poštovane. Ako je neki skup zabranjen, on će biti zabranjen. Nema igre oko odluka države. I to ne radi država zato što je srećna”, naveo je on.

Vučić je dodao da u „eri društvenih mreža i velikih sukoba u svetu strada uvek normalna Srbija“.

„I jedni pričaju o ekonomskom blagostanju na Zapadu, dok drugi kažu da smo propali ako ne vežemo svoj mali čamac za veliki ruski brod. A ima li tu negde srpskog interesa, da neko kaže hajde da budemo normalni. Tih 7 do 10 odsto ljudi su naši građani, naša braća i sestre. Ali i njima da kažemo da ne moraju svakome da ubodu prst u oko da bi nešto dokazali“, istakao je on i dodao da neće biti nikakvih tuča i sukoba i da će svako bude hteo nasilje biti priveden.

On smatra da se moraju formirati pokreti centra u Srbiji.

„To su pokreti koji nemaju gazde u inostranstvu, nego vole ovu zemlju i neće ljubav prema Srbiji dokazivati ljubavlju prema nekoj drugoj zemlji. Bez obzira da li je na zapadu ili na istoku“, naveo je on.

O sastanku Ane Brnabić sa evroposlanicima

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ispričao je danas kako je došlo do sastanka Ane Brnabić, poslanika iz Evropskog parlamenta i jednog od organizatora Evroprajda, Gorana Miletića.

Vučić je rekao da je sastanak održan popodne, a ne uveče.

“Delegacija Zelenih su bili po nekim svadbama u Mačvi. Oni su došli na taj sastanak i izrazili svoje protivljenje neodržavanju Parade. Ana im je rekla ‘vi znate ko sam ja, znate šta sam ja, ja to ne krijem i to nije smetalo mom predsedniku da me postavi na to mesto’. Mi imamo tešku situaciju u ovom trenutku, mnogo problema, a u neke probleme ste nas i vi doveli. Želimo da sačuvamo punu sigurnost i punu bezbednost za naše građane i upravo zato smo doneli tu odluku”, naveo je Vučić.

On je dodao da je spreman da preuzme svu odgovornost za otkazivanje Evroprajda.

“Iako ja ne odlučujem o svemu tome, savetovao sam i razgovarao sam sa premijerkom i ministrom unutrašnjih poslova o tome. Razmatrao sam sve ideje, onih koji su za i oni koji su protiv. Saglasio sam se sa njihovom idejom i u skladu sa zakonom MUP će reagovati. Ono što je zabranjeno, biće zabranjeno. Ono što će biti dozvoljeno – skupovi u zatvorenom, hoćete da imate savetovanja, ne znam šta… To možete da imate. A to što ste planirali da imate, država je odlučila da nećete da imate. Tačka”, rekao je Vučić.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare