Nakon izjave predsednika Aleksandra Vučića da će se protiv ustaša boriti i grobovi njegove porodice, zgrozili su se opozicija, analitičari, medijski radnici. Većina građana bila je u šoku oko pravljenja ovakvih rečeničnih konstrukcija, u kojima se na prilično morbidan način govori o članovima svoje porodice. Svoj "stav" o ovoj Vučičevoj izjavi zatražili smo i od veštačke inteligencije, a evo šta ona "misli".

U nedelju uveče, u prorežimskim medijima pojavila se izjava predsednika Srbije Aleksandra Vučića koji je poručio da će se ako ubiju njega i njegovu porodicu, njihovi grobovi će se boriti protiv ustaša.

„Nikad i nipošto neću pristati na ucene, nikad najgorima neću prepustiti vlast bez izbora. Nikad neću potpisati nikakvu tehničku ili prelaznu Vladu. Ako mene ubiju, iza mene ostaje moj brat Andrej. Ako ubiju mog brata, ostaje moj sin Danilo. Ako ubiju mog sina, ostaje moja ćerka Milica. Ako ubiju i nju, moju ćerku, ostaje moj sin Vukan. i grobovi naši boriće se protiv ustaša“, rekao je Vučić.

Pročitajte još...

Nakon ovakve formulacije, mnogi su se zgrozili i naveli da su ovakve rečenice užasne. Oglasili su se i opozicija i analitičari, a onda smo pitali i veštačku inteligenciju.

Šta o Vučićevoj izjavi misli veštačka inteligencija

„Izjava „grobovi naše dece boriće se protiv mojih političkih protivnika“ ima snažnu emotivnu i kontroverznu konotaciju. Kada je sagledavamo sa aspekta marketinga i politike, treba uzeti u obzir nekoliko faktora. Iz marketinške perspektive, ova izjava može imati različit uticaj na različite grupe ljudi. Može privući one koji podržavaju osobu koja je izgovara i koji dele slična politička uverenja. Oni mogu interpretirati izjavu kao izražavanje snažnog patriotizma i predanosti ciljevima političke stranke ili lidera. Takvi pristalice mogu se osećati povezani s emocionalnom porukom i biti motivisani da podrže dotičnu osobu“, „poručila“ nam je veštačka inteligencije.

Foto: Printscreen

Ona jasno „objašnjava“ da ista izjava može da izazove ogorčenje i negativnu reakciju kod drugih ljudi.

„Mnogi će smatrati da je izjava neprikladna i manipulativna, koristeći emotivnu manipulaciju i instrumentalizaciju tragedije u političke svrhe. To može dovesti do gubitka podrške kod tih grupa ljudi, jer izjava može biti percipirana kao nedostatak empatije ili političko iskorišćavanje patnje drugih. S političke tačke gledišta, izjava ukazuje na želju za pobedom nad političkim protivnicima i koristi se retorički na način koji povezuje političke protivnike s negativnim konotacijama. Izjava može biti deo strategije za mobilizaciju pristalica i kreiranje snažnih emocija prema političkim protivnicima. Međutim, to takođe može stvoriti polarizaciju i dalje produbiti podele u društvu“, kaže i dodaje:

Foto: Printscreen

„Kada je reč o emotivnom i psihičkom stanju osobe koja izgovara ovu izjavu, teško je dati konkretne zaključke bez dodatnih informacija. Međutim, izjava može ukazivati na snažnu emocionalnu reakciju i može otkriti neku vrstu ogorčenosti, besa ili osvetoljubivosti. Takve emocije mogu biti rezultat duboko ukorenjenih političkih uverenja, ličnih iskustava ili drugih faktora. Takođe je moguće da je izjava namerno izgovorena kako bi se postigao određeni politički efekat ili manipulisalo javnim mnjenjem“, konačno je „objasnila“ veštačka inteligencija.

Bonus video: Dramatičan apel Marinike Tepić: Vučiću, ne pominjite više Danila, Milicu i Vukana kao buduće žrtve ubistva, potpuno ste pogubili razum

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare