Aleksandar Vučić
Foto: EPA/KOCA SULEJMANOVIC

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić na sastanku sa delom opozicije, koji je održan juče u Skupštini Srbije, naveo je da je vlast spremna da omogući fer izborne uslove u roku od šest meseci pre izlaska na birališta i da će se na sastancima nakon Uskrsa razgovarati o konkretnim koracima, saznaje Nova.rs.

Pročitajte još...

Kako je navedno našem portalu iz izvora iz Skupštine Srbije, okupljenima na sastanku se najpre obratio predsednik parlamenta, Ivica Dačić, a nakon toga predsednik Srbije, a obojica su, kako se navodi, rekli da su spremni da izađu u susret zahtevima stranaka.

„I jedan i drugi su obećali da će se uslovi poboljšati, odnosno da ćemo imati fer izbornu trku. Međutim, mi ne znamo da li je u pitanju samo simulacija i kupovina vremena do izbora. To će se pokazati u periodu posle Uskrsa“, kaže naš sagovornik. 

Naš izvor dodaje da je nastavak razgovora predviđen kroz sastanke radnih grupa koje će da pripreme materijal za narednu rudnu međustranačkog dijaloga. 

„Posle toga slede razgovori po temama. Ključne teme se odnose na održavanje vanrednih parlamentarnih izbora, odnosno da li će se oni organizovati zajedno sa predsedničkim i beogradskim. Takođe, važno je i pitanje cenzusa. Još uvek nije poznato da li će on ostati na tri odsto ili će se ponovo vratiti na pet procenata. Postoji i mogućnost da se uvede i stepenasti cenzus. Ta pitanja su ostala otvorena i biće ključna za naredne razgovore“, podvlači naš sagovornik.

U “dijalogu bez stranaca”, kako su nazvani međustranački razgovori u Skupštini Srbije, pored  predstavnika vladajućih stranaka – Srpske napredne stranke (SNS), Socijalističke partije Srbije (SPS) i Srpskog patriotskog saveza (SPAS), učestvovali su i Demokratska stranka Srbije (DSS), Srpska radikalna stranka (SRS), pokret Dveri i Dosta je bilo (DJB).

Dveri i DJB najavili su da će učestvovati i u razgovorima o izbornim uslovima kojima će posredovati predstavnici Evropskog parlamenta.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar