Tomislav Nikolić i Aleksandar Vučić Foto:MISKOV/BETAPHOTO / Sipa Press / Profimedia/EPA/OLIVIER HOSLET

Na proslavu 14. rođendana SNS, koji je pre dva dana održan u Leskovcu, lider SNS Aleksandar Vučić nije pozvao osnivača i bivšeg predsednika Srbije Tomislava Nikolića.

Iako je na proslavi u Leskovcu bilo prisutno na desetine funkcionera i visokih zvaničnika SNS, Vučić nije smatrao da na takvom događaju ima mesta za bivšeg predsednika Srbije i osnivača SNS, Tomislava Nikolića.

Nikolić je osnivač SNS, zbog čega se očekivalo da će doći partijski skup na jug Srbije. Sa druge strane, nije u potpunosti iznenađenje što se bivši predsednik nije pojavio budući da su odnosi na relaciji Vučić-Nikolić odavno zahladneli.

Pročitajte još...

Odnosi su narušeni onog trenutka kada je Nikolić odlučio da se povuče sa mesta predsednika stranke, što je obećao tokom kampanje za predsedničke izbore SNS 2012. godine.

Nikolić je obećanje ispunio, nakon čega kreće nezadrživ uzlet Vučića koji preuzima SNS. On je ubrzo počeo da sklanja kadrove Nikolića, a kulminacija sukoba bila je uoči predsedničkih izbora 2017. godine, kada se spekulisalo da bi Nikolić mogao da uđe u drugi mandat.

Umesto kandidovanja, Nikolić je odlučio da napusti politički život, međutim dobio je „političku kompenzaciju“ u vidu mesta prvog čoveka Nacionalnog saveta za koordinaciju saradnje sa Rusijom i Kinom.

Iako do danas nije poznato šta su tačno nadležnosti ovog tela, te zbog čega je Nikolić kvalifikovan da bude na čelu tog tela, bivši predsednik je za sebe i svoju porodicu obezbedio dobre uslove.

Pored toga, iako nije šef države već više do pet godina, Nikolić je nastavio da živi u luksuznoj vili na Dedinju u Užičkoj 23, za šta država izdvaja oko 5.000 evra mesečno.

Bonus video: Deset Vučića u glavu za manje od 15 minuta: Mlada nada SNS-a Nevena Đurić sipa ima svog predsednika brzinom munje

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare