Foto: Dimitry Zakhvatov

Opozicioni političar iz Rusije Vladimir Kara-Murza, u intervjuu za list "Nova", izneo je nedavno tvrdnje da su tokom boravka u Beogradu, ruski opozicionari praćeni od strane nepoznatih lica. Međutim, naknadnom proverom, portal Nova.rs je utvrdio da se radi o pripadnicima MUP, iz Službe za specijalne istraživačke metode (SSIM), koja je široj javnosti postala poznata jer je na njenom čelu bila Dijana Hrkalović, sada optižena za trgovinu uticajem.

Ruski advokat Dimitrij Zahvatov, učesnik seminara koji su organizovali ruski opozicionari u maju prošle godine u Beogradu, rekao je za “Novu” da su on i njegove kolege praćeni tokom boravka u glavnom gradu Srbije na više različitih lokacija i nekoliko dana zaredom. On je našem portalu dostavio fotografije ljudi koji su ih pratili, kao i vozila koje su u tu svrhu koristili, a kako smo saznali, reč je o pripadnicima SSIM, kojim je svojevremeno gospodarila Hrkalovićeva.

Dijana Hrkalović je radila u BIA do 2014. godine, nakon čega je obavljala poslove zamenika šefa kabineta tadašnjeg ministra policije Nebojše Stefanovića.

Hrkalovićeva 2015. godine dolazi na mesto sekretara Uprave kriminalističke policije, u čijem je sektoru i Služba za specijalne istraživačke metode u MUP, nakon čega njena karijera dobija vrtoglavi uspon kada postaje državna sekretarka MUP.

Pomenuto odeljenje, čiji pripadnici su učestvovali u praćenju i prisluškivanju ruskih političara, poznato je široj javnosti upravo po najpoznatijoj državnoj sekretarki MUP Dijani Hrkalović.

Pročitajte još:

Hrkalovićeva se na nedavno podignutom optužnom predlogu, zajedno sa bivšim načelnikom PU Novi Sad Miloradom Šušnjićem i bivšim načelnikom pomenute Službe za specijalne istražne metode Dejanom Milenkovićem Bagzijem, tereti za trgovinu uticajem.

Prema detaljima optužnice, iznete su tvrdnje da je Hrkalovićeva direktno uticala na Dejana Milenkovića, koji je po njenim naredbama izvršavao određene radnje, čekajući zeleno svetlo „od gore“.

Najnoviji primer direktnog uticanja Hrkalovićeve na Službu za specijalne istraživačke metode je slučaj zaplenjenih telefona Veljka Belivuka, koji se tereti za niz teških krivičnih dela.

Prema detaljima iz optužnice, Dejan Milenković Bagzi je direktno uticao na proces istrage i poštovao naređenja koja dolaze od samog državnog vrha, čija je predstavnica bila upravo Hrkalovićeva, tačnije nije na vreme dostavio podatke iz Belivukovog telefona kada se istraživalo ubistvo Vlastimira Miloševića.

„Praćenje je bilo apsurdno“

Seminar ruske opozicije održan je prošle godine u Beogradu, tokom kojeg su ruski opozicionari bili praćeni.

„Kad god bismo se našli na ulici, neko bi bio iza nas i pratio naše kretanje. U restoranima, kad bismo odlazili na ručak, do nas bi sedeo neko, ko bi slušao o čemu pričamo. To je bilo toliko očigledno i apsurdno. Čak i kad smo iznajmili turu brodom po Dunavu, nas je pratio drugi brod sve vreme. Iako je nama to bilo čak i smešno, sad vidimo da je to namenski rađeno i da su srpske službe to činile kako bi se srpski ministar Vulin pokazao kao verni pas Putinovog sekretara Patruševa. Svi naši razgovori na skupu su snimljeni. Dozvolite mi da kažem da se nadam da su Vulin i Patrušev nešto naučili dok su ih slušali“, rekao je nedavno u intervjuu za list „Nova“ Vladimir Kara Murza.

Takođe, oglasio se i jedan od predavača sa seminara ruske opozicije advokat Dimitrij Zahvatov , koji je potvrdio tvrdnje da su bili praćeni, ali je i dostavio fotografije i video snimke lica koji su ih pratili.

Advokat Zahvatov, u ispovesti za naš portal, istakao je da na kraju nije odoleo da ne priđe licima koja su ih pratila.

„Radoznalost me nije puštala. Sedeći u jednom kafiću koji se nalazi na Keju oslobođenja, čekao sam čoveka “sa naočarima” da zauzme svoju poziciju i da nas posmatra. Kad je seo za susedni sto, ja sam krenuo ka njemu. Na engleskom jeziku sam pokušao da mu objasnim da znam ko je on, da nismo neprijatelji njegove zemlje, da smo uočili njihovu grupu za posmatranje pre tri dana, da nemamo ništa da krijemo od njih, zamolivši ih da zustave ovu predstavu. Poručio sam da, ukoliko je zainteresovan da nešto sazna, da on i njegove kolege sednu za naš sto i slobodno slušaju o čemu pričamo. Sve je razumeo, ali se pravio da me ne razume i da ne govori engleski. Nasmejao sam se na to, jer mi je bilo prilično čudno da obaveštajac ne poznaje i ne govori engleski jezik“, rekao je Zahvatov.

Foto: Dimitry Zakhvatov

Ministar policije Aleksandar Vulin, nakon pisanja lista „Nova“ o prisluškivanju ruskih političara, oglasio se u svom maniru i prozvao ruske opozicionare da su „lažovi“.

„Svaka budala može da ima svoje mišljenje, baš kao što svaki špijun može da se predstavi kao humanitarni radnik ili aktivista bilo koje vrste“, rekao je tada Vulin.

Ipak, priča o prisluškivanju dobila je kontroverzan epilog, imajući u vidu da se kasnije otkrilo da je ministar policije Aleksandar Vulin, samo dva dana nakon skupa ruskih opozicionara u Beogradu, otputovao u Moskvu i transkripte njihovih razgovora predao sekretaru za nacionalnu bezbednost Rusije, Nikolaju Patruševu.

Rezultat pomenutog sastanka bio je hapšenje koorganizatora skupa u Beogradu i ruskog opozicionara Andreja Pivovarova, koji je dve nedelje posle boravka Vulina u Moskvi, uhapšen.

Na kraju, uprkos činjenici da su ruski opozicionari bili praćeni od pripadnika MUP, epilog nismo dobili, osim zakasnele reakcije ministra Vulina, koji je imao dobro poznati scenarij „dizanja buke i optuživanja nekoga da je lažov“, bez iznošenja konkretnih informacija o samom slučaju.

BONUS VIDEO: Ruski opozicionar tvrdi da ga je Vulin tajno snimao u Beogradu

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram