Andrej Pivovarov Foto: Kommersant Photo Agency / ddp USA / Profimedia

Ruski opozicionar Vladimir Kara-Murza u intervjuu za Novu otkrio je da su vlasti u Rusiji uhapsile njegovog saborca Andreja Pivovarova nakon sastanka u Beogradu u junu prošle godine. Pivovarov je izvučen iz aviona za Varšavu neposredno pre poletanja, a optužen je za pripadnost "nepoželjnim organizacijama".

Andrej Pivovarov, šef pokreta Otvorena Rusija, uhapšen je na aerodromu u Sankt Peterburgu neposredno pre poletanja. Njegov tim je tada saopštio da ga je policija ispitala, pretresla njegov stan i pokrenula krivični postupak zbog navodnog kršenja ruskog zakonodavstva o „nepoželjnim organizacijama“.

„Ove situacije nam pokazuju da nas se plaše, a mi smo većina“, naveo je tada Pivovarov u poruci saborcima.

Uklanjanje Pivovarova iz aviona usledilo je nakon što su vlasti u Belorusiji 23. maja preusmerile let Rajanera koji je išao iz Grčke za Litvaniju u prestonicu Minsk i uhapsile novinara u avionu. Poljska avio-kompanija LOT, koja je upravljala Pivovarovljevim letom, rekla je da je avion bio spreman za poletanje kada je ruska kontrola vazdušnog saobraćaja naredila posadi da se vrati na pistu.

Andrej Pivovarov Foto: Natalya Kazhan / TASS / Profimedia

„Pilot je morao da ispoštuje ovu naredbu jer je bio pod ruskom jurisdikcijom“, naveli su iz avio-kompanije, a Poljska je rekla da istražuje to pitanje.

„Ovo je neobična akcija, jer da su Rusi hteli da privedu ovu osobu, mogli su to da urade pre ukrcavanja. Pitanje je zašto je to urađeno baš u tom trenutku“, rekao je zamenik ministra spoljnih poslova Poljske Pjotr Vavržik.

Otvorena Rusija „nepoželjna“

Organizaciju Otvorena Rusija finansirao je Mihail Hodorkovski, koji se preselio u London nakon što je proveo deset godina u zatvoru u Rusiji zbog optužbi koje su mnogi ocenili kao političku osvetu zbog suprostavljanja Vladimiru Putinu.

Rusija je grupu proglasila „nepoželjnom“ 2017. godine, praktično zabranivši njene aktivnosti. Njeni saveznici u Rusiji nastavili su aktivizam pod istim imenom, ali kao zasebno pravno lice kako bi pokušali da se zaštite od krivičnog gonjenja.

Andrej Pivovarov
Andrej Pivovarov Foto: Kirill KUDRYAVTSEV / AFP / Profimedia

Kandidat u lisicama

Pristalice Pivovarova kažu da je uhapšen u mreži koja je dovela do razbijanja ruske opozicije uoči izbora za Državnu dumu 2021. godine. On je, uprkos svemu, odlučio da se kandiduje na izborima za Dumu.

Sa poznatim imenima poput Alekseja Navaljnog u zatvoru, njegovim saveznicima u egzilu i manje poznatim aktivistima kojima je zabranjeno da se kandiduju ili su zatvoreni poput Pivovarova, Kremlj je spreman da održi svoju kontrolu nad zakonodavstvom.

POGLEDAJTE JOŠ:

U rukom pisanom pismu AFP-u iz Pritvorskog centra br. 1, okruženog betonskim zidovima prekrivenim bodljikavom žicom, Pivovarov je priznao da su njegove izborne šanse minimalne.

Njegova kampanja, kojom je upravljao poštom preko jednog od njegovih advokata i nekoliko desetina volontera iz Krasnodara, Moskve i njegovog rodnog grada Sankt Peterburga, bila je jedina platforma preko koje je mogao da šalje izborne poruke.

„Želim da ljudi koji saznaju za moju kampanju, shvate da je došao trenutak kada oni koji govore istinu budu bačeni u zatvor samo zbog svojih reči“, napisao je Pivovarov u pismu koje je potpisao kao „kandidat u lisicama“.

BONUS VIDEO Ruski opozicionar tvrdi da ga je Vulin tajno snimao u Beogradu

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare