Medjustranacki dijalog opozicija vlast Vladimir Bilcik
Vladimir Bilčik Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

Evroparlamentarci koji posreduju u međustranačkom dijalogu nisu poslali konkretan odgovor na predlog sporazuma o izbornim uslovima koji im je nedavno uputio deo proevropskih opozicionih stranaka. Kako saznaje “Nova”, oni su u dopisu koji su im uputili praktično samo konstatovali da su primili njihov predlog. Naš izvor navodi da im je potom opozicija uputila novi dopis i zatražila da se njihov dokument stavi na dnevni red.

Da podsetimo nedavno su SSP, DS, PzP, PSG, NDBG i ZZS poslale svoj predlog sporazuma o izborima, nezadovoljne dokumentom koji su im predstavnici EP nedelju dana ranije prosledili.

U odgovoru koji je dostavljen ovim, ali i drugim opozicionim partijama koje učestvuju u dijalogu, iz EP, navodi se da se posrednici u međustranačkom dijalogu Tanja Fajon, Vladimir Bilčik, Knut Flekenštajn i Eduard Kukan zahvaljuju na „kontinuiranoj i aktivnoj participaciji u procesu“.

U ime četvorke koja posreduje, pismo opoziciji uputio je Maksimilijan Šreder iz Generalnog direktorata za spoljne poslove EP.

„U njihovom ime (Fajon, Bilčik, Flekenštajn i Kukan) želeo bih da vam se zahvalim pojedinačno za vredan doprinos koji ste dali uoči sastanka 17. i 18. septembra u Beogradu. Sav taj vaš doprinos primljen je sa velikom pažnjom posrednika EP i vaš konstruktivan pristup sledećem sastanku takođe je notiran sa velikim zadovoljstvom. Posrednici bi takođe želeli da vas ohrabre da budete jednako angažovani kao što ste bili u julu, sa ciljem političkog dogovora koji će voditi ka konkretnim rezultatima“, navodi se u pismu.

Usledio je potom odgovor opozicije oko SSP i DS, koja nije bila zadovoljna reakcijom posrednika.

„Hvala vam na poruci i priloženom Nacrtu programa (za drugu rundu dijaloga). Mi tražimo da tekst sporazuma koji smo vam poslali 15. septembra bude uvršten u dnevni red i da svi učesnici dijaloga imaju priliku da izraze svoje mišljenje o rešenjima koje smo pravili na osnovu vašeg radnog dokumenta. Molimo vas da svim posrednicima i učesnicima dijaloga ovaj sporazum“, piše u dopisu dela opozicije.

I njihove kolege iz drugih opozicionih stranaka uputile su svoje primedbe na radni dokument sporazuma koji su pripremili posrednici iz EP. Pokret Dveri dostavio je čak 20 amandmana, a da je Narodna stranka takođe uputila svoje predloge juče je potvrdio Vuk Jeremić, predsednik te partiije.

Druga runda međustranačkog dijaloga zakazana je za sutra i prekosutra. Prema dnevnom redu, evroparlamentaci će se prvo sresti sa predsednikom Skupštine Ivicom Dačićem, a sastanak svih učesnika trebalo bi da počne u 12 sati i sa pauzom za ručak trebalo bi da traje do 19.30.

Nije isključeno da će tokom dijaloga imati i odvojene sastanke.

Dijalog se nastavlja u subotu od osam sati i trajaće do 11 sati. U 11.30 predviđeno je održavanje zajedničke konferencije za medije Dačića i evroparlamentaraca.

BONUS VIDEO Nesvakidašnja kontrola izbora u Srbiji

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare