Foto: Nova.rs, EPA PHOTO /REUTERS POOL/Paul Vreeker

Nadležne institucije tvrde da ne postoji plan za prodaju vila u kojima danas žive aktuelna premijerka Ana Brnabić i bivši predsednik Srbije Tomislav Nikolić. Imajući u vidu da se u katastru preko noći menjaju podaci o ovim objektima, osnovano se može posumnjati u tvrdnje nadležnih. U praksi smo već imali primere da se državne rezidencijalne vile na eksluzivnim lokacijama na Dedinju prodaju predstavnicima vlasti po bagatelnim cenama. Slobodan Milošević je tako kupio čak dve.

Po prestanku funkcije Tomislav Nikolić je sa svojom porodicom ostao u vili u Užičkoj 23 koja mu je bila dodeljena za korišćenje tokom trajanja predsedničkog mandata. S druge strane, aktuelna premijerka Ana Brnabić u drugom mandatu se uselila u vilu u kojoj je živela Jovanka Broz.

To zdanje je nakon smrti Jovanke renovirano, a vlast nikada nije saopštila koliko je novca za to potrošeno. Kako je Nova otkrila, u slučaju obe vile koje su u vlasništvu države Srbije, došlo je do promena u katastru. Prvobitno je kao zabeležba navedeno da su za oba objekta podneti zahtevi za „promenu nosioca prava“.

Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Direkcija za imovinu je na pitanja „Nove“ zbog čega se to radi i da li se planira prodaja, odgovorila da je reč o usklađivanju sa zakonom.

I sve bi to možda i bilo prihvatljivo kao objašnjenje da samo dan kasnije u katastru nisu napravljene nove izmene. Izbrisani su zahtevi za promenu nosioca prava za objekte, a zabeležba je prebačena na zemljište, odnosno parcelu koja je u javnoj svojini. Na ponovljena pitanja „Nove“ o novoj situaciji iz Direkcije za imovinu nismo dobili odgovore.

vila Tomislava Nikolić Foto:googlemaps

I koliko god nadležni tvrdili da prodaja ovih ekskluzivnih vila nije u planu, takav epilog javnosti nije nepoznanica. Naime, bivši predsednik SRJ Slobodan Milošević za smešan novac postao je vlasnik čak dve nekretnine u elitnom naselju Dedinje.

Kako je to uradio Milošević

Prvo je kupio vilu u Tolstojevoj 33 od 325 metara kvadratnih. Imanje na kojem je sagrađena vila pripadalo je pre Drugog svetskog rata Geci Konu, čuvenom izdavaču. On je taj plac kupio za sestre. Porodica je streljana 1941. a zemlja je nakon rata oduzeta i nacionalizovana.

To što su postojali naslednici i što su imali pravo na povraćaj oduzete imovine za Miloševića nije bio problem.

On je u julu 1991. godine podneo zahtev Skupštini Beograda za otkup kuće. Kako su pisali mediji, vila je plaćena nešto više od tadašnjih sedam miliona dinara uz rok otplate od 38,5 godina.

Inflacija koja je usledila procenjena vrednost vile pala je na svega 2.000 tadašnjih maraka. Toliko je Milošević platio otkup i postao vlasnik vile na ekskluzivnoj lokaciji na Dedinju.

Pod bombama pisao zahteve

To mu međutim nije bilo dovoljno.

Osam godina kasnije, samo devet dana pre početka NATO bombardovanja Milošević je podneo zahtev Komisiji za stambena pitanja Vlade Srbije da mu se u Užičkoj 34 dodeli vila od 94,12 metara kvadratnih.

Foto: EPA PHOTO EPA/SASA STANKOVIC/ss-fob

„Molim da Vlada Srbije razmotri mogućnost da mi ustupi ili proda pomoćnu zgradu nekadašnje kineske rezidencije u Užičkoj 34, koja je već nekoliko godina van upotrebe, a nalazi se u mom neposrednom komšiluku. To bi mi omogućilo ne samo da kupim tu kuću koja mi je potrebna, već i da znatno uvećam dvorište, što mi je još važnije”, naveo je, kako je pisala Slobodna Evropa, Slobodan Milošević u pismu koje je uputio nadležnim organima.

Ugovor o otkupu vile Milošević je potpisao dva dana pre bombardovanja. Vilu i plac u elitnom naselju Dedinje, Milošević je kupio za tadašnjih 9.000 nemačkih maraka.

Država Srbija je posle petooktobarskih promena tužila Miloševića, navodeći da je vilu stekao na nezakonit način jer je već imao zaključen ugovor o otkupu vile u Tolstojevoj 33. Takođe, utvrđeno je da je on u to vreme bio funkcioner SRJ, a ne Srbije, i da zato nije spadao u krug lica koja su imala pravo na otkup. Porodica Milošević je na kraju ostala bez ove imovine koja je vraćena državi Srbiji.

BONUS VIDEO Vesić na točkovima: Pokretnom kancelarijom obišao meštane Bariča

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare