CRTA: Već se kasni sa početkom dijaloga vlasti i opozicije

Politika 18. jan. 202112:08
Podeli:
Foto: N1

Programski direktor Centra za istraživanje, transparentnost i odgovornost Crta, Raša Nedeljkov, izjavio je danas da se već kasni s početkom razgovora između vlasti i opozicije o izbornim uslovima.

Nedeljkov navodi da više ne postoji dilema šta bi sve trebalo uraditi da se unaprede izborni zakoni, tako da bi dijalog mogao odmah da počne.

„Ono što nam nedostaje je dijalog o političkoj situaciji u Srbiji, da se spusti lopta i razgovara o političkoj krizi nastaloj zbog zarobljenih institucija i nedostatka pluralizma. Mnogo je važno da i vlast i opozicija, ako vide rešavanje problema u društvu kroz institucije, prevazidju lične animozitete i zajedno počnu da rade u javnom interesu“, ocenio je Nedeljkov.

Zahtev opozicije da se formira ministarstvo za izbore, dodao je on, je politički zahtev i Crta političke zahteve ne želi da komentariše.

Nedeljkov je rekao da je neophodno da se kompletna izborna administracija rekonstruiše kako bi Republička izborna komisija imala mnogo veća ovlašćenja, svoj budžet i svoje zaposlene.

„Kada su u pitanju izborni uslovi trebalo bi pogledati preporuke OEBS-ove Kancelarije za demokratiju i ljudska prava (ODIR) koje mogu da budu polazna tačka dijaloga vlasti i opozicije“, naveo je direktor Crte.

Na pitanje da li bi uloga Evropskog parlamenta (EP) trebala da bude aktivnija, Nedeljkov kaže da EP može da bude vrlo koristan tokom dijaloga i u kontroli dogovorenog.

„Vlast i opozicija se na papiru mogu dogovoriti oko mnogih stvari, ali najbitnija je kontrola dogovorenog. Ako je Srbiji članstvo u Evropskoj uniji prioritet, prirodno je da predstavnici evropske administracije budu uključeni u naš izborni proces, pre svega kontrolišući implementaciju dogovorenog“, ocenio je Nedeljkov.

Upitan da li očekuje da u Srbiji zaista može da dođe do slobodnih i demokratskih izbora, Nedeljkov je rekao da prema dosadašnjem ponašanju predstavnika vlasti nema mnogo razloga za optimizam.

„Vlast je i u prethodnom periodu usvajala samo one preporuke koje u suštini nisu ograničavale njihovu moć i prednost zahvaljujući tome što su bili u institucijama države i samim tim imali neograničen pristup i uticaj na medije“, naveo je on.

Ponašanje državnih funkcionera van kampanje, koje vidimo ovih dana i nedelja, dodao je Nedeljkov, ilustruje nerazumevanje suštine problema.

„Vlast negira postojanje bilo kakvih problema kada su u pitanju izborni uslovi i zato ne čudi zašto se do sada nije krenulo u ozbiljniju implementaciju ODIR-ovih preporuka“, zaključio je Nedeljkov.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar