Foto: Shutterstock

Evropski poslanici iz redova Socijalista i demokrata i predstavnici SSP, DS i ZZS Nebojše Zelenovića danas su održali sastanak, na kojem su se saglasili da je neophodno što pre obnoviti dijalog vlasti i opozicije u Srbiji. Kako za Nova.rs navode u redovima srpske opozicije, tema tog međupartijskog dijaloga bila bi promena izbornih uslova, pod kojima bi “prava” opozicija izašla na prevremene izbore.

Na današnjem sastanku evropskih parlamentaraca i srpske opozicije učestvovali su predsednik Partije evropskih socijalista Sergej Stanišev, predsedavajuća delegacije EP za Srbiju Tanja Fajon, kao i evropski poslanici Kati Piri, Tonino Picula, Demetris Papadakis i Andreas Šider.

Iz redova srpske opozicije razgovorima su prisustvovali Dragan Đilas i Ljuban Panić iz Stranke slobode i pravde, predsednik Zajedno za Srbiju Nebojša Zelenović i potpredsednik Demokratske stranke Dejan Nikolić.

Đilas u izjavi za Nova.rs navodi da je tema sastanka sa poslanicima EP bila analiza trenutnog stanja u Srbiji.

On navodi da se razgovoralo o tome kako ponovo pokrenuti dijalog vlasti i opozicije pod pokrovoteljstvom EP.

Dragan Đilas / FOTO: Medija centar Beograd

„Kad kažem analiza stanja, mislim na manjak demokratije i njeno nepostojanje. Konstatovali smo i značaj zajedničkog delovanja proveropskih stranka“, kaže Đilas.

O sastanku sa evroparlamentarcima za naš portal govori i Dejan Nikolić. On kaže da je na njemu konstatovano da je sprski parlament jedini u Evropi bez opozicije i da delovanje proevropskih snaga mora biti zajedničko u timu sa EP, a u cilju demokratizacije Srbije.

„Uspeli smo da se usaglasimo da je Srbiji potrebna nova runda pregovora vlasti i opozicije, a jedini cilj tog dijaloga bila bi promena izbornih uslova, pod kojima bi prava opozicija izašla na prevremene izbore. Kad govorim o izbornim uslovima, tu mislim na kontrolu izbora, medije, REM…“, kaže Nikolić.

„Dijalog da počne što je pre moguće“

Kako prenosi European Western Balkans, evropski poslanici i predstavnici srpske opozicije nakon sastanka izdali su zajedničko saopštenje.

U njemu se navodi da u pogledu predstojećih izbora u Beogradu, i sledećih parlamentarnih izbora, u potpunosti „podržavaju posvećenost EP da se ponovo uspostavi međupartijski dijalog sa parlamentom Srbije i političkim partijama u Srbiji, kao i poziciju komesara Olivera Varheljija da se Evropski parlament angažuje u međupartijskom dijalogu vlasti i opozicije“.

Foto:EPA-EFE/PATRICK SEEGER

U saopštenju piše i da je prethodni angažman Evropskog parlamenta imao za cilj da se postigne izvestan napredak, ali zbog činjenice da se održao previše blizu izbornog dana i da je vlast bila u potpunosti odgovorna za primenu rezultata, izborni uslovi bili su i dalje nedovoljni da bi opozicija na njima učestvovala.

Naglašava se da međupartijski dijalog treba da počne što je pre moguće.

„Trenutno stanje demokratije u Srbiji zahteva dubinski i otvoren proces sa verodostojnim rezultatima i mehanizmima za obavezivanje kako bi sve političke partije učestvovale na sledećim izborima“, zaključuje se u saopštenju.

Ponovo pokretanje dijaloga vlasti i opozicije najavio je i Milan Antonijević, izvršni direktor Fondacije za otvoreno društvo, koja je bila organizator ranijih pregovora dve strane na FPN, a potom i kao deo ekspretskog tima. On je podržao spremnost opozicije da učestvuje na sastancima sa onima koji se bave Srbijom i civilnim društvom.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

„Njihova najava je pozitivna. Žao mi je što je ranije nije bilo. Sada smo se usaglasili da postoji potreba da se dijalog organizuje. Sada ima dovoljno vremena da se dijalog sprovede i očekujem ozbiljnost svih strana“, dodaje Antonijević.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar