Pavle Grbović Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Predsednik Pokreta slobodnih građana Pavle Grbović potvrdio je za Nova.rs da će zajedno sa Demokratskom strankom i Strankom slobode i pravde Dragana Đilasa početi da rade na izradi zahteva oko izbornih uslova, koji će potom u međustranačkom dijalogu biti predočeni predstavnicima Evropskog parlamenta i vlasti.

Članice Udružene opozicije Srbije nisu postigle kompromis oko saradnje sa strankama izvan tog saveza na temi pisanja izbornih uslova. Kako je Nova.rs pisala, DS i SSP su ponudili Pokretu slobodnih građana da zajedno rade na izradi zahteva, a Pavle Grbović za naš portal kaže da je to njima apsolutno prihvatljivo.

„Spremni  smo da radimo na tome sa proevropskim opoziciono orjentisanim strankama. Planiramo da u najskorije vreme počnemo da radimo na toj platformi i da što pre dođemo do prve verzije“, navodi Grbović.

Upitan da li postoji mogućnost da te tri stranke zajedno izađu na izbore, lider PSG kaže da je to predaleko.

„Prvo da vidimo da li će biti izbora, a onda će sve doći prirodno“, dodaje Grbović.

Kako je naš portal pisao, UOPS neće imati zajedničke izborne uslove sa kojima će izaći pred predstavnike Evropskog parlamenta, a koji će početkom sledeće godine posredovati u međustranačkom dijalogu. Među članicama tog saveza nije postignut dogovor oko saradnje sa opozicionim partijama koje su izašle na izbore, pa su SSP Dragana Đilasa i DS saradnju ponudile PSG. Nije isključeno da im se naknadno pridruže ZZS Nebojše Zelenovića i Pokret za preokret.

Narodna partija Vuka Jeremića, Građanska platforma, Šumadijska regija i Državotvorni pokret Slobodana Samaradžića su bile protiv bilo kakve saradnje sa partijama koje nisu bojkotovale izbore. Protiv je i Pokret slobodna Srbije, čiji su članovi ranije bili u PSG.

Sagovornik Nova.rs iz UOPS-a navodi da svi pokušaji da se nađe kompromis nisu dali rezultate.

„DS je dao predlog da UOPS napravi predlog zahteva i da se pošalje svima da daju svoje sugestije i da se tako dođe do zajedničkog teksta, ali to prva grupa nije prihvatila. Njihov predlog je da UOPS sastavi tekst, a da ga ostali, ako hoće, podrže bez mogućnosti da se bilo šta menja. DS i SSP to nisu prihvatili, tako da UOPS neće imati svoj tekst“, rekao je izvor našeg portala.

Ovakav rasplet događaja donekla se mogao očekivati. Lider Narodne stranke Vuk Jeremić ne krije da ne želi saradnju sa strankama koje su učestvovale na izborima, navodeći da oni nisu „prava opozicija“.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare