Foto: REUTERS/Borut Zivulovic

Kosovska predsednica, Vjosa Osmani, oglasila se danas putem društvene mreže Fejsbuk povodom juče održanog samita Brdo-Brioni na kom su prisustvovali lideri Zapadnog Balkana. Kaže da je Kosovo dobilo "jednak tretman" kao i drugi učesnici, ali i da je samit rezultirao zaključkom kojim je "onemogućeno uključivanje opasnih ideja Srbije".

„Tokom samita procesa Brdo-Brijuni predstavljala sam stavove Republike Kosovo u bilateralnim i regionalnim odnosima sa zemljama zapadnog Balkana. Republika Kosovo je trajni projekat i naše učešće u regionalnim i međunarodnim inicijativama uvek se zasniva na jednakom tretmanu sa zemljama učesnicama“, kazala je Osmani.

Podsetila je da je na bilateralnim sastancima razgovarala sa predsednicima Hrvatske, Crne Gore, Severne Makedonije i Albanije.

„Na ovim sastancima smo naglasili da je budućnost regiona članstvo u Evropskoj uniji i NATO-u. Takođe smo osudili ideju promene granica u regionu i negativan uticaj u regionu od strane drugih aktera“, kazala je Osmani.

Koji su to drugi akteri u regionu koji imaju „negativan uticaj“ nije saopštila, ali jeste to da su na sastanku „sprečene opasne ideje Srbije“.

„Uz podršku lidera drugih država, onemogućili smo uključivanje opasnih ideja koje dolaze iz Srbije, koje štete kosovskim interesima i regionalnu saradnju stavljaju van okvira pravila EU“, kazala je Osmani.

Podsetila je da se na samitu razgovaralo i o rešavanju pitanja nestalih, te da je jedna tačka deklaracije posvećena upravo tome.

„Čuo se glas Kosova i promovisani su njegovi interesi. Spremni smo danas i uvek za saradnju sa susedima u promociji evropskih vrednosti u regionu“, kazala je Osmani.

Podsetimo, juče je u Sloveniji održan samit Brdo-Brioni koji je rezultirao usvajanjem deklaracije. U deklaraciji je naznačeno da ujedinjenje Evrope nije potpuno bez Zapadnog Balkana, da članstvom u EU granice postaju manje značajne, da bi EU trebalo aktivnije da se poveže sa svim zemljama Zapadnog Balkana, dok se partneri zalažu za efikasnije usvajanje i sprovođenje neophodnih reformi.

A pre nego što je ista usvojena došlo je do suprotstavljenih stavova Beograda i Prištine,  oko više tačaka, među kojima je i ona o protivljenju promena granica u regionu koja je na insistiranje predsednika Srbije, izbačena iz finalne verzije.

Vučić je nakon samita izjavio da je insistirao da se u tačku o nepromenljivosti granica koja je inicjalno predložena, unese umetnuta rečenica vezano za UN i granice koje priznaju UN ili bilo koji organ i telo UN-a, ali i dodao da to nije naišlo na razumevanje mnogih od prisutnih članica, a pogotovu Prištine.

Tada je, kako je saopštio, doneta odluka da se ova tačka izbaci iz finalne verzije deklaracije.

Osmani se juče takođe oglasila nakon što je samit završen, kada je ujedno izjavila da je Kosovo „trajni projekat“ i „nezavisna i suverena zemlja“ čije su granice već određene.

Iako se složila sa zaključcima zajedničke deklaracije, juče je priložila i „dodatnu izjavu“ sa kojom se praktično ostaje na početnoj verziji nacrta dokumenta, o čemu je obavestila organizatore samita.

„A ti dodatni komentari koji će biti moja izjava u odnosu na zaključke je vrlo jasno odbijanje bilo kakve ideje o promeni granica i u isto vreme da učini jasnim da je Kosovo kao nezavisna suverena zemlja trajan projekat pod postojećim granicama i takvo Kosovo će ostati“, kazala je Osmani.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar