„Rasprava Vučića i Osmani vratila nas u balkansku krčmu“

Politika 17. maj. 202116:34
Podeli:
Foto: EPA-EFE/FEHIM DEMIR

Rasprava predsednika Srbije Aleksandra Vučića i predsednice Kosova Vjose Osmani vratila je samit Brdo-Brioni u "balkansku krčmu", izjavio je član Predsedništva BiH Željko Komšić za Radio Sarajevo.

„Umesto da pred Brisel izađemo tako da sve zemlje regiona imaju jedinstven stav da celi region treba povući ka Evropskoj uniji, mi smo se na neki način vratili u balkansku priču, da ne kažem balkansku krčmu, i bavili se temama zbog kojih Brdo-Brioni nisu pravljeni“, izjavio je on.

Prema njegovim rečima, cela priča oko procesa Brdo-Brioni, koja već traje deset godina, zamišljena je drugačije od onoga kako je ispalo na današjem sastanku.

„Mi smo se danas našli u balkanskim temama zbog rasprave, koja na momente nije bila baš prijatna, između Kosova i Srbije“, kazao je Komšić.

On je ocenio da je cela rasprava otišla u pogrešnom pravcu – na iznošenje stavova i političkih viđenja predsednika Srbije i predsednice Kosova, koje svi znaju.

Komšić tvrdi da su se učesnici sastanka „složili oko teksta deklaracije“, s tim što je ostalo da se Kosovo izjasni o nekim stvarima sa kojima se ne slaže.

Kosovo je, na primer, tražilo da kada je reč o tekstu deklaracije da se ne govori o viznoj liberalizaciji za Prištinu, već o Kosovu, na šta Srbija nije pristala, rekao je Komšić.

On je izrazio žaljenje što je sastanak završen na taj način.

„Nadam se da bez obzira na takav završetak neće biti negativnih posledica u Briselu kada je reč o pretenzijama zemalja Zapadnog Balkana da se priključe EU“, zaključio je Komšić.

Pratite nas i na društvenim mrežama:
 
Facebook
 
Twitter
 
Instagram

Komentari

Vaš komentar