Milan Jovanović novinar portala Žig info, čija je kuća zapaljena krajem 2018. godine, a zbog čega su danas u Višem sudu u Beogradu osuđeni na zatvorske kazne nekadašnji prvi čovek Grocke Dragoljub Simonović i još dvojica okrivljenih, rekao je nakon presude da je zadovoljan ishodom, i da je ovo znak da u Srbiji postoji sloboda medija. Jovanović je rekao da se nada da će presuda biti potvrđena ali da i dalje stoji iza toga da je Simonović prethodnih godina imao zaštitu s obzirom da je davno trebalo da bude u zatvoru.

„Žao mi je što mi se ovo dogodilo, ali prihvatam da budem žrtva, da vama mladima sutra bude bolje i da ne morate da strepite za ono što radite. Kazna odgovara, ali videćemo da li će ona i biti potvrđena. Hteo bih samo da se osvrnem na ono što je sudija rekao da sam govorio da Simonovića neko štiti. Hteo bih da naglasim, da nisam mislio da je zaštićen u ovom postupku, već za ono što je ranije radio. Novinari portala Žig info su protiv njega podnosili prijave za pronevere i prevare, koje i dalje stoje u nekoj fioci, i zato sam govorio da njega neko štiti, jer da je neko postupao po tim prijavama, Simonović bi davno bio u zatvoru, i ovo se nikada ne bi dogodilo“, rekao je Jovanović za Nova.rs.

Između ostalog, tužilac u ovom postupku, Predrag Milovanović, kratko je rekao za Nova.rs da presuda vraća poverenje u institucije Srbije, ali i najavio da će zatražiti maksimalnu kaznu od osam godina zatvora za Simonovića.

Suđenju su prisustvovali i predsednici dva novinarska udruženja, kao i predsednik Komisije za istraživanje ubistava novinara Veran Matić, koji je ocenio da je presudom, koja je bila veliki ispit za pravosuđe, učinjeno najviše moguće u ovom trenutku, a da je sudija Žugić „jedan od heroja“.

Podsetimo, nekadašnji predsednik opštine Grocka Dragoljub Simonović osuđen je danas na četiri godine i tri meseca zatvora u Višem sudu u Beogradu na zbog paljenja kuće novinara portala “Žig info” Milana Jovanovića.

Dragoljub Simonović Foto: Tanja Milovanović/Nova.rs

Sem njega, osuđeni su i Aleksandar Marinković, na takođe četiri godine i tri meseca, kao i Vladimir Mihailović, koji je dobio četiri godine zatvora.

Postupak protiv Igora Novakovića koji je bivši policajac je u  međuvremenu razdvojen.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar