Foto: Vesna Lalić

Predstavnici opozicije smatraju da je prekasno da dijalog sa vlašću oko izbornih uslova uz posredovanje Evropskog parlamenta počne u julu, kada će prema saznanjima Nova.rs evroparlamentarci doći u Srbiju. Prema mišljenju većine članova opozicije to bi ostavilo vrlo malo vremena za implementaciju dogovorenog, ukoliko do dogovora uopšte dođe.

 

Naime, prema saznanjima Nova.rs, dijalog vlasti i opozicije o izbornim uslovima uz posredovanje predstavnika Evropskog parlamenta, po svemu sudeći mogao bi da počne u julu, kada će evroparlamentarci doći u Srbiju, a za to se, kako nam je rečeno, čeka zeleno svetlo predsednika Evropskog parlamenta.

Iako je bilo planirano da evropska četvorka predvođena Vladimirom Bilčikom u dijalogu vlasti i dela opozicije posreduje onlajn, gotovo je izvesno da bi ipak mogli da doputuju u Beograd. O tome se do sada nije razmišljalo zbog pandemije korona virusa, ali se, kako navodi izvor Nova.rs, sada pojavila mogućnost dolaska u Srbiju.

„Čeka se da dolazak odobri predsednik Evropskog parlamenta“, navodi naš izvor, a to bi značilo da će se vlast i deo opozicije tada naći prvi put za istim stolom.

Predstavnici opozicije uglavnom smatraju da je to kasno za bilo kakav dogovor, odnosno za njegovu implementaciju.

Takvo je mišljenje zamenika predsednika Stranke slobode i pravde Borka Stefanovića.

Borko Stefanović
Borko Stefanović Foto:BETAPHOTO/MILOS MISKOV

„To je izuzetno kasno. Takav scenario se sprovodi da bi se što manje stvari dogovorilo i sprovelo. Očigledno je da gospodin Bilčik smatra da su uslovi za izbore ovde suštinski sjajni i da svaki razgovor predstavlja formalnost. Na ovaj način se želi doći pred savršen čin i u apsolutnu nemogućnost primene dogovorenog pre jeseni, kad je objektivno prekasno“, rekao je Stefanović ovim povodom za Nova.rs.

Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

Dragana Rakić, zamenica predsednika Demokratske stranke kaže da za početak pregovora u julu nije kasno, ali pod određenim uslovima.

„Ukoliko postoji iskrena želja i rešenost EU parlamentaraca da se reši politička kriza u Srbiji i da se našim građanima omogući da glasaju pod istim uslovima kakve imaju građani Evropske unije, mislim da nije kasno za otpočinjanje pregovora. Naravno, potrebno je i da relavantni opozicioni politički akteri u Srbiji, zainteresovana javnost i građani sa svoje strane vrše jak i uporan pritisak na vladajući režim da se ispuni ono što je garantovano Ustavom i zakonima, a to je da je glasanje tajno, po slobodnoj volji i bez ikakvih pritisaka“, kaže Rakić.

Potpredsednik Narodne stranke Miroslav Aleksić, takođe, smatra da svaki dan koji je propušten za konkretne dogovore smanjuje i šanse za dogovor.

Miroslav Aleksic
foto: nova.rs/video

„Smatram da razgovori moraju da počnu u junu kako bi imali vremena za implementaciju ukoliko dođe do dogovora. Dogovor bi morali da imamo do kraja avgusta, kako bi od septembra počela primena dogovorenog. Naravno pod pretpostavkom da izbori neće biti pre marta naredne godine.

Lider Dveri Boško Obradović kaže da bi jul mogao doći u obzir, ukoliko se sporazum potpiše u avgustu i odmah primeni.

Boško Obradović Foto:TANJUG/ RADE PRELIC

„Nije kasno ako se u toku jula i završi dijalog, a u avgustu potpiše Sporazum između vlasti i opozicije i odmah primeni. Do kraja juna ćemo imati nacrt tog Sporazuma u dijalogu bez evropskih posrednika, a onda kada oni dođu to možemo spojiti u jedan dijalog i preko leta završiti, što bi bilo ispunjenje obećanja da se dijalog završi najmanje šest meseci pre prvih sledećih izbora u Srbiji. Ono što je važnije jeste da što pre imamo paket emisija na televizijama sa nacionalnom pokrivenovću na kojima će opozicija moću slobodno da gostuje i to je prva tema na kojoj ću insistirati na oba koloseka dijaloga“, rekao je Obradović za Nova.rs.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare