Ivica Dačić Foto:TANJUG/ JADRANKA ILIC

Međustranački dijalog bez stranaca, koji je održan prethodnog dana u Skupštini Srbije, nije doneo očekivane pomake za opoziciju, jer uopšte nisu otvorena pitanja koja se odnose na termin izlaska na birailišta, niti je bilo reči o tome da li će izbori biti objedinjeni i koliko će iznosti cenzus za ulazak u parlament. Prema rečima izvora našeg portala, utisak je da predstavnici vladajuće većine čekaju predsednika Srbije, Aleksandra Vučića, da donese konačnu odluku. Jedan od zahteva opozicionara bio je i "paket" gostovanja na televizijama sa nacionalnim frekvencijama.

„Pitanje izbora, termina održavanja i cenzusa uopšte nije pokrenuto. O tome očito ne mogu da pričaju bez odobrenja i odluke Aleksandra Vučića“, navodi naš izvor.

Pročitajte još...

Prema rečima sagovornika Nova.rs, na sastanku je dogovoreno da se nastavi sa radom u junu, a da se na kraju meseca predloži rešenje za rešavanje svih problema.

„Radimo četiri utorka u junu jednu po jednu temu ćemo obrađivati. Plan je da do kraja juna imamo nacrt Sporazuma koji se onda prosleđuje na plenumsku sednicu na kojoj će biti svi. Najverovatnije će i Vučić doći na jedno od zasedanja Radne grupe za međustranački dijalog i odgovoriti na sva važna pitanja koja se odnose na izbore“, ističe naš sagovornik i dodaje da su pojedini opozicionari zahtevali sastanak sa urednicma televizija sa nacionalnim frekvencijama.

„Bilo je i onih koji su to tražili, a uz to su zahtevali i paket gostovanja za predstavnike opozicije na televizijama sa nacionalnom pokrivenošću. Postoje naznake da će odgovor na pitanje stići pre sredine juna, jer u narednom mesecu će se posebna pažnja u dijalogu posvetiti stanjem u medijima“, ističe izvor Nova.rs.

Podsetimo, Nova.rs je ranije objavio da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić na prvom sastanku sa delom opozicije, koji je održan 28. aprila u Skupštini Srbije, naveo je da je vlast spremna da omogući fer izborne uslove u roku od šest meseci pre izlaska na birališta i da će se na sastancima nakon Uskrsa razgovarati o konkretnim koracima.

„Ključne teme se odnose na održavanje vanrednih parlamentarnih izbora, odnosno da li će se oni organizovati zajedno sa predsedničkim i beogradskim. Takođe, važno je i pitanje cenzusa. Još uvek nije poznato da li će on ostati na tri odsto ili će se ponovo vratiti na pet procenata. Postoji i mogućnost da se uvede i stepenasti cenzus. Ta pitanja su ostala otvorena i biće ključna za naredne razgovore“, rekao je tada sagovornik našeg portala.

Dačić pozvao Tadića da učestvuje u dijalogu

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić predložio je da se pozove predsednik Socijaldemokratske stranke Boris Tadić da se uključi u međustranački dijalog bez učešća evroparlamentaraca, jer je poslao svoju platformu za dijalog u Narodnu skupštinu, piše list Danas.

„O toj ideji na sastanku nije bilo diskusije, niti se glasalo o njegovom predlogu“, saznaje list.

U “dijalogu bez stranaca”, kako su nazvani međustranački razgovori u Skupštini Srbije, pored  predstavnika vladajućih stranaka – Srpske napredne stranke (SNS), Socijalističke partije Srbije (SPS) i Srpskog patriotskog saveza (SPAS), učestvovali su i Demokratska stranka Srbije (DSS), Srpska radikalna stranka (SRS), pokret Dveri i Dosta je bilo (DJB).

Dveri i DJB učestvuju i i u razgovorima o izbornim uslovima kojima će posredovati predstavnici Evropskog parlamenta.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar