Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Najava predsednika Skupštine Srbije Ivice Dačića da će međustranački dijalog početi u junu za predstavnike opozicije predstavlja nastavak pokušaja vlasti da obesmisli naredne pregovore i onemogući eventualni dogovor za fer i poštene izbore. Oni su istakli da je neophodno što pre organizovati dijalog i napominju da je jun termin kad bi on morao da se završi, a ne da započne.

Podsetimo, Dačić je najpre u emisiji Sučeljavanje na RTV Vojvodini, rekao da bi posrednici iz Evropskog parlamenta eventualno 7. maja došli u Beograd na razgovore sa njim, kako bi se dogovorio početak dijaloga u junu.

Danas je to ponovio gostujući na televiziji Pink, rekavši da međustranački dijalog neće početi pre juna.

“U tom periodu, dok traju onlajn konsultacije, gledaćemo da zakažemo razgovore sa strankama koje ne žele posredovanje Evropskog parlamenta”, rekao je Dačić prethodne večeri.

Komentarišući najavu predsednika Skupštine, zamenik predsednika Stranke slobode i pravde, Borko Stefanović za Nova.rs kaže da mu deluje da Dačić namerno minira početak dijaloga, naglašavajući da je kasno otpočeti razgovore u junu.

Borko Stefanović
Borko Stefanović Foto:BETAPHOTO/MILOS MISKOV

“On je govorio o početku pregovora, odnosno plenarnom sastanku, s namerom da minira dijalog. Pregovori će, koliko smo informisani, početi veoma brzo kroz bilateralne susrete preko Zuma. Ako se plenarni sastanak dogodi u junu i tu se zatvori priča dijaloga, onda to nije kasno. Međutim, ako ova vlast misli da je normalno da dijalog počne tek u junu, a da plenarni sastanak bude u septembru – to apsolutno ne dolazi u obzir”, naglašava Stefanović, dodajući da bi takav epilog predstavljao krunski dokaz da vlast ne želi dogovor.

“To bi bio pokazatelj da oni žele da se kriza prelije na ulice, što niko od nas ne želi i nikome nije u interesu”, podvlači Stefanović.

Prema rečima Miroslava Aleksića, potpredsednika Narodne stranke, svako odugovlačenje početka pregovora odlaže mogućnost dogovora za slobodne i poštene izbore.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

“Samim tim se dovodi u pitanje naše učešće na izborima. Ukoliko dođe do dogovora tokom pregovora, neophodno je da prođe minimum šest meseci od implementacije dogovorenog. S toga Narodna stranka smatra da je neophodno da pregovori počnu što ranije, jer je situacija u zemlji iz dana u dan sve teža, a politički ambijent sve gori i napetiji”, naglašava Aleksić.

Obradović: A šta ako izbori budu krajem godine?

Reagujući na najavu Ivice Dačića da će dijalog početi u junu, lider Dveri Boško Obradović je istakao da je reč o poslednjem terminu za završetak razgovora, navodeći da je predsednik Skupštine ima ulogu da fingira razgovore.

“A šta ako vanredni izbori budu krajem ove godine? U tom slučaju neće ostati vremena za bilo kakve promene predizbornih uslova? Jer, uslovi za slobodne i poštene izbore nisu samo ono što se odnosi na period od 30 dana koliko obično traje izborna kampanja već je mnogo bitniji period između dva izborna ciklusa. Čak i da izbori budu na proleće sledeće godine, ostaje malo vremena za primenu dogovorenog u budućem dijalogu vlasti i opozicije”, naglašava Obradović.

Boško Obradović Foto: Ivan Dinić/Nova S

On je rekao da je za Srpski pokret Dveri jun poslednji termin, ne za početak, već za završetak dijaloga kako bi ostalo najmanje šest do devet meseci do izbora .

“Dačićeva uloga je fingiranje, odlaganje i obesmišljavanje dijaloga, a najbolji dokaz je da mi još nije odgovorio na zahtev za konsultacije o početku dijaloga koji sam uputio još pre četiri meseca. Radi se o velikom demagogu i prevarantu. Problem je još veći sa delegacijom EP koja saučestvuje u odlaganju dijaloga, što odgovara samo našim vlastima. Zašto oni to rade ne znam, ali sam veoma skeptičan u vezi sa njihovom ulogom s obzirom da su i prošle godine priznali lažne i nedemokratske izbore iz samo njima znanih interesa i šema sa našom vlašću. Zato Dveri više ne čekaju nikoga i ništa već krećemo u kampanju na terenu i već smo zakazali novi izlazak na ulice u formi dve porodične šetnje: u subotu, 8. maja u Leskovcu kao uvertira za sledeću subotu, 15. maja u Beogradu ispred Doma narodne skupštine”, rekao je Obradović.

Zelenović: Predizbori, bez obzira na pregovore

S druge strane, predsednik Zajedno za Srbiju, Nebojša Zelenović za naš portal kaže da je uveren da je neophodno što pre početi kampanju predizbora, bez obzira na početak pregovora s vlašću.

Nebojša Zelenović Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

“Siguran sam da su predizbori put da većinska Srbija, koja želi normalan zivot, dođe do kandidata koji će suprostaviti režimu. Kampanju i same predizbore organizujemo paralelno sa pregovorima. To bi potpuno promenilo atmosferu u kojoj se borimo za slobodne i poštene izbore i dalo bi snagu borbi koju vodimo protiv političke hajdučije”, navodi Zelenović.

Grbović: Odlažu dijalog kako bi nas isprovocirali

Predsednik Pokreta slobodnih građana, Pavle Grbović, za naš portal kaže da je, što se tiče njih, dijalog već počeo.

“To odlaganje zvaničnog dela dijaloga je deo strategije vlasti kojom pokušavaju da izbegnu postizanje dogovora, ali pre svega da devalviraju značaj tog procesa u javnosti. Znam da bi oni voleli da se mi naljutimo i dignemo ruke od dijaloga kako oni ne bi morali ništa da urade, ali to zadovoljstvo in nećemo pružiti. Podsetiću da ovaj dijalog dolazi nakon izuzetno oštrog izveštaja o napretku Srbije koji je donela Evropska komisija, da je nakon toga usvojena još oštrija rezolucija Evropskog parlamenta, da će u dijalogu učestvovati poslanici Evropskog parlamenta i da se dijalog vodi zbog toga što država Srbija ne poštuje prava i vrednosti koji su temelj EU – demokratija, politički pluralizam, nezavisnost institucija, sloboda medija, zaštita ljudskih prava”, ističe Grbović, dodajući da, ukoliko dijalog ne uspe da će to značiti da vlast ne mari za mišljenje opozicije, već da Srbiju trajno udaljava sa evropskog puta i od nje stvara “kinesku koloniju i deponiju prljavih tehnologija”. 

Pavle Grbović Foto:Zoran Lončarević/Nova.rs

“Vlast zna da ih čeka težak ispit i zato pokušavaju da tu temu marginalizuju.  Potpuno je nevažno kada ćemo se sastati, važno je kada će početi da se primenjuje sporazum. Za postizanje sporazuma dovoljno je par sati, ali za implementaciju mora da ostane mnogo više vremena”, navodi on.

Lutovac: Vučić i Dačić koriste dijalog da se medijski promovišu

Predsednik Demokratske stranke Zoran Lutovac za Nova.rs kaže da Ivica Dačić, kao i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, dijalog posmatraju kao priliku priliku da se medijski promovišu, a ne da menjaju izborne uslove. 

“Nama su potrebni stvarni pregovori o stvarnim problemima, a ne medijska predstava i promocija političkih partija i u tome mora da učestvuje prava opozicija. Opoziciju čine oni koji ne pristaju na lažne pregovore o izbornim uslovima, opozicija koja insistira da pregovoara o izbornim uslovima, a ne o izbornim pravilima. Razgovori o izbornim pravilima mogu biti samo prilog suštini pregovora o promeni izbornih uslova koji će omogućiti građanima da budu informisani i da glasaju tajno, bez ucena i pritisaka i da se spreče malverzacije poput kupovine glasova, lažnih glasova…”, smatra Lutovac.

Foto: TANJUG/ TARA RADOVANOVIC/ nr

On napominje da dijalog može veoma brzo da se okonča ukoliko se dobro pripremi.

Pročitajte još...

“Od ovog režima očekujem opstrukciju na sve moguće načine, jer njihova politička snaga počiva na privilegijama i monopolskom položaju u odnosu na druge, na medijskoj kontroli, pritiscima, bezakonju. Verujem da ćemo zajedno sa ostalim opozicionim akterima i građanima izvrsiti dovoljno jak pritisak na režim i vratiti građanima pravo da slobodno biraju na demokratskim izborima. Ukoliko to, ipak, ne bude slučaj – nama, građanima ostaje još jedino pravo na proteste, građansku neposlušnost i pobunu”, podvlači predsednik Demokratske stranke.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram