Foto: Jure Makovec / AFP / UPPA/Photoshot / Avalon Editorial / Profimedia / EPA/MATHIEU CUGNOT / N1 / Arhiva

Dijalog vlasti i opozicije o izbornim uslovima uz posredovanje predstavnika Evropskog parlamenta, po svemu sudeći mogao bi da počne u julu, kada će prema saznanjima Nova.rs evroparlamentarci doći u Srbiju. Za to se, kako nam je rečeno, čeka zeleno svetlo predsednika Evropskog parlamenta.

Iako je bilo planirano da evropska četvorka predvođena Vladimirom Bilčikom u dijalogu vlasti i dela opozicije posreduje onlajn, gotovo je izvesno da bi ipak mogli da doputuju u Beograd.

O tome se do sada nije razmišljalo zbog pandemije korona virusa, ali se, kako navodi izvor Nova.rs, sada pojavila mogućnost dolaska u Srbiju.

„Čeka se da dolazak odobri predsednik Evropskog parlamenta“, navodi naš izvor i dodaje da bi pozitivan odgovor značio da predstavnici EP dolaze u julu u Srbiju.

To znači da će se vlast i deo opozicije tada naći prvi put za istim stolom.

Prema saznanjima Nova.rs predstavnici EP Vladimir Bilčik, Tanja Fajon, Knut Flekenštajn i Eduard Kukan završili su razgovore sa predstavnicima opozicije i nevladinog sektora.

„ To je bila faza slušanja, određene su tačke koje će biti teme razgovora. Dijalog će početi čim bude mogućnosti da sve strane sednu za sto, a to je što pre“, navodi naš sagovornik.

U Beogradu je već bio socijaldemokrata Knut Flekenštajn koji je razgovarao sa predstavnicima dela opozicije.

Flekenštajn predložio savez Đilasa, Lutovca, Tadića

Kako je Nova.rs objavila njegov predlog je bio da na sledećim izborima zajedno nastupe stranke koje vode Dragan Đilas, Zoran Lutovac i Boris Tadić.

Foto: EPA/EFE MATHIEU CUGNOT, Arhiva, Tanjug/Strahinja Acimovic

Ideja je da se stranke socijaldemokratske orjentacije ojačaju i udruže političko delovanje, a Flekenštajn o ovome razgovara sa predstavnicima opozicije često, poslednji put prošle srede u Beogradu, na sastanku omladine SSP, DS i SDS koji je organizovala Fridrih Ebert fondacija.

Knut Flekenštajn srpskoj javnosti je postao poznat, nakon što je objavljeno da će ovaj bivši evropski poslanik uz Tanju Fajon, Vladimira Bilčika i Eduarda Kukana činiti tim koji će u ime Evropskog parlamenta posredovati dijalogom oko izbornih uslova vlasti i opozicije u Srbiji.

Flekenštajn i Kukan su učestvovali i u ranoj fazi prvog međustranačkog dijaloga 2019, a na njegovom početku igrali su vodeću ulogu.
Inače, zajedno sa slovenačkim poslanikom iz liberalne grupe ALDE Ivom Vajglom činili su trojku Evropskog parlamenta koja je 2015. odigrala ključnu ulogu u sklapanju Pržinskog sporazuma između najvećih stranaka u Makedoniji, što je dovelo do održavanja parlamentarnih izbora u decembru 2016. godine na kojima su učestvovali svi akteri.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar