Foto: Nova.rs

Grupa proevropskih opozicionih organizacija ocenila je danas da su nedopustive najave premijerke Ane Brnabić i predsednika Skupštine Ivice Dačića o početku rada na ustavnim promenama od strane aktuelnog saziva Skupštine "konstituisanog na osnovu nelegetimnih izbora".

Grupa koju, čine Demokratska stranka, Stranka slobode i pravde, Zajedno za Srbiju, Inicijativa Ne davimo Beograd, Pokret za preokret i Pokret slobodnih građana naglasila je da parlament bez predstavnika opozicije ne oslikava realnu političku volju građana i nema kapacitet da odlučuje o najvažnijim državnim pitanjima, poput ustavnih promena.

Taj kapacitet, dodaje se u saopštenju, još manje imaju predstavnici izvršne vlasti predvođeni Anom Brnabić, koja je i 2018. godine bila na čelu Vlade koja je amandmane na Ustav u delu pravosuđa uredila na način koji predstavlja izlazak iz svojih ustavnih ovlašćenja, a krajnji rezultat takvih amandmana značio bi „narušavanje ustavnog principa podele vlasti“.

Grupa proevropskih opozicionih organizacija zahteva od vlasti da odustanu od „kalkulantskih pokušaja uvođenja autokratije u ustavni okvir Srbije zloupotrebljavajući to što opozicija nije prisutna u Skupštini, „za šta upravo vlast snosi odgovornost“.

„Smatramo da je proces promena najvišeg pravnog akta moguće sprovesti samo u demokratskom postupku, uz učešće svih relevantnih predstavnika građana, što je sa trenutnom vlašću i trenutnim sastavom Skupštine apsolutno nemoguće“, zaključuje se u saopštenju grupe proevropskih opozicionih organizacija.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar