Foto: Nova.rs

Iako je do redovnih, kao i do najavljenih vanrednih parlamentarnih izbora, ostalo godinu dana, kampanja predsednika Srbije Aleksandra Vučića je iz dana u dan je sve intezivnija. Uprkos tome što se godinama već unapred zna pobednik izbora (jedino je nepoznato ko (ne)će preći cenzus), predstavnici opozicije u razgovoru za Nova.rs uveravaju da postoji način da se pobedi lider naprednjaka, napominjući da je za taj cilj potrebno jedinstvo svih koji su protiv aktuelnog režima.

Pročitajte još...

Kampanja predsednika Srbije, Aleksandra Vučića, za vanredne parlamentarne,  redovne predsedničke i beogradske izbore, koji će biti održani početkom sledeće godine, uveliko traje. Vučić je već stigao da obeća pomoć građanima i dodatnu finansijsku potporu penzionerima, da podeli vitamine, najavi nove investicije i otvaranje autoputa do Požege.

Reklo bi se da je pred opozicijom izuzetno težak posao – trjumfovati u trci u kojoj je protivnik u startu nekoliko metara ispred. Međutim, predstavnici stranaka ističu da je pobeda i te kako moguća i da su oni spremni za političku borbu, ukoliko se ostvari uslovi da ona bude poštena.

Prema rečima predsednika Demokratske stranke, Zorana Lutovac, ključni preduslov za pobedu nad Aleksandrom Vučićem jeste okupljanje svih onih koji su nezadovoljni njegovim režimom.

Zoran Lutovac Foto:Zoran Mrđa/FoNet

“Samo ujedinjeni možemo osloboditi državu i društvo iz ruku pljačkaša, lažova i manipulatora. To podrazumeva zajedničko ili barem sinhronizovano delovanje prave opozicije i koordinisano delovanje opozicije sa udruženjima, inicijativama i nezavisnim pojedincima iz svih oblasti svakodnevnog života. Dakle, udružena energija, resursi i jasan cilj koji je iznad svih naših razlika”, napominje Lutovac.

Za predsednika Stranke slobode i pravde, Dragana Đilasa, pobeda nad Vučićem moguća je kroz demokratske i slobodne izbore.

Dragan Đilas Foto: Ivan Dinić/Nova S

“Svoje verovanje baziram na tome šta vidim svaki dan po Srbiji, po broju ljudi koji govore da je ovo neizdrživo i na istraživanja koja pokazuju da Aleksandar Vučić više nema većinu u Srbiji”, poručuje Đilas.

Obradović: Vučića pobeđujemo ako sačuvamo svaki glas

Na pitanje na koji način misle da pobede Vučića, predsednik pokreta Dveri, Boško Obradović, za Nova.rs je odgovorio da se je trijumf jedino moguć uz jedinstvo svih opozicionih aktera.

Boško Obradović Foto: Ivan Dinić/Nova S

“Bilo da je to jedna izborna lista na čelu sa zajedničkim protivkandidatom za predsednika Srbije koji je svima prihvatljiv, ili u više opozicionih kolona kao u Crnoj Gori prošle godine. Ovo drugo znači međusobno nenapadanje unutar opozicije i da se svaki glas sačuva i ne rasipa, odnosno da niko iz prave opozicije ne ostane ispod cenzusa”, rekao je Obradović.

Međutim, Obradović naglašava da neće čekati, kako kaže, “milost vlasti”, evropske posrednike i ujedinjavanje opozicije, već da će krenuti na teren.

Izlazimo ponovo na ulicu u subotu, 15. maja, ispred Narodne skupštine. Nema više šta da se čeka. Niko nam ništa neće pokloniti. Moramo se sami izboriti za slobodu, pravdu i demokratiju u Srbiji – svi zajedno”, naglašava on.

Aleksić: Vučića pobeđujemo jakom organizacijom, trenskim radom i ozbiljnim kandidatom

Potpredsednik Narodne stranke, Miroslav Aleksić, ističe da će “Vučića sa vlasti odneti talas nezadovoljstva građana Srbije”, koje je, prema njegovim rečima, iz dana u dan sve veće.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

“Narodna stranka svakog dana širom zemlje razgovara sa ljudima i priprema organizaciju za slobodne izbore, koji moraju da se održe što pre i na kojima ćemo sprečiti Vučića da krade glasove i ucenjuje birače. Jaka organizacija, trenski rad i ozbiljan kandidat, uz masovan narodni bunt zbog sve goreg životnog standarda, pljačke, kriminala, raskopavanja Srbije, uništavanja ekologije, Jovanjice, Krušika će probuditi narod koji će Vučića i ekipu pobediti na izborima”, ističe Aleksić, dodajući da će posle smene vlasti predstavnici režima morati da odgovaraju, u skladu sa zakonom, za, kako kaže, zlodela koja su činili.

“Verujem da će se istinska opozicija udruženo sa narodom boriti za bolju i normalniju Srbiju”, podvlači Aleksić.

Grbović: Ključna stvar je da verujemo u pobedu

S druge strane, predsednik Pokreta slobodnih građana, Pavle Grbović, za Nova.rs kaže da je ključna stvar stvaranje uveranja da je pobeda moguća.

Pavle Grbović Foto:Zoran Lončarević/Nova.rs

“Ukoliko budemo emitovali samo poruke zbog kojih faktora je to nemoguće, Vučić će resurse da usmeri upravo na te faktore kako bi se održao na vlasti. Dakle, moramo da budemo spremni na pobedu uprkos svemu što jeste i što će tek biti protiv nas. Sam proces pobede podrazumeva pametan nastup na nekim izborima koji neće biti ni fer ni poptuno slobodni, ali na kojima će većina građana reći da je ovoj vlasti vreme isteklo. Naravno da ne očekujem da Vučić gospodski podnese poraz kao što je to učinio Tadić, već će interesna grupa na sve načine pokušati da kreativno izbroji glasove, ne bi li prikazali drugačiji rezultat od onog stvarnog”, napominje on, dodajući da će, u tom slučaju, svi morati na ulicu kako bi odbranili pobedu.

Pročitajte još...

“U sklopu ove priče otvaraju se brojne teme poput broja i načina formiranja kolona, kandidata, strategije nastupa…a Ali ta rasprava je uzaludna dok ne rešimo prethodno pitanje: Želimo li i da li smo spremni da pobedimo uprkos svemu ili ne. Od odgovora na to pitanje sve zavisi, počevši od toga kako da se izborimo za iole poštenije izborne uslove, do toga kako ćemo sutra nastupati”, naglašava Grbović.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram