Dačić: Dijalog neće početi pre juna

Politika 18. apr. 202109:47 > 10:20
Podeli:
Foto: TANJUG/ TARA RADOVANOVIC

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić izjavio je da Odbor za ustavna pitanja i zakonodavstvo nije usvojio predlog za promenu Ustava, već je doneo odluku da pre usvajanja treba obaviti još jedan krug konsultacija, zbog potrebe da se formira širi društveni konsenzus.

Dačić je na TV Pink rekao da će se obaviti još jedan krug konsultacija, a u javnosti je stvoren utisak da ovaj parlament hoće na prevaru ili krišom da progura promene Ustava.

„Radi se o izmenama samo u delu pravosuđa. Prazne su priče da će se promene ticati promena oko Kosova ili preambule“, objasnio je on.

„Onda će Odbor, posle debate, usvojiti taj predlog, proslediti ga Skupštini i onda kreće procedura – Skupština ga usvaja, Odbor piše amandmane, onda amandmane usvaja parlament i ide se na referendum“, rekao je Dačić, koji dodaje da isti saziv koji pokrene proceduru mora da usvoji i izmene ustava.

Referendum ne može da bude kad su izbori, jer je parlament raspušten, rekao je Dačić.

Dačić je najavio da sutra počinju prve konsultacije evropskih parlamentaraca sa poslaničkim grupama stranaka koje se nalaze u parlamentu, da će se ti razgovori održavati onlajn i trajati do 22. aprila.

„Nakon toga, oni će da razgovaraju sa vanparlamentarnim strankama, a 7. maja će da mi se jave i izveste me šta su razgovarali“, rekao je Dačić gostujući na Pinku.

On je dodao da međustranački dijalog neće početi pre juna.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar