Ivica Dačić Foto:FoNet/Zoran Mrđa

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić izjavio je večeras da će predstavnici Evropskog parlamenta od 19. do 22. aprila imati onlajn konsultacije sa svim poslaničkim grupama u parlamentu Srbije o drugoj fazi međupartijskog dijaloga, a potom i sa stranakama koje su van parlamenta.

Dačić je, u emisiji Sučeljavanje na RTV Vojvodini, rekao da bi posrednici iz Evropskog parlamenta eventualno 7. maja došli u Beograd na razgovore sa njim, kako bi se dogovorio početak dijaloga u junu.

U tom periodu, dodao je on, dok traju te onlajn konsultacije, gledamo da zakažemo razgovore sa stranakama koje ne žele posredovanje Evropskog parlamenta.

Dačić je rekao da će pozvati i predsednika Srbije Aleksandra Vučića da se pridruži tom drugom procesu.

Prijavio se veliki broj stranaka za taj međustranački dijalog, a jedan deo njih ne želi da se razgovara o izbornim uslovima u prisustvu stranaca, rekao je Dačić o svom pozivu strankama da predaju platforme.

Ništa nije dogovoreno, dok sve nije dogovoreno, dodao je Dačić i napomenuo da nema razloga da se ne razgovara o svemu što je racionalno, realno i održivo.

Mi i ne znamo šta je njihova platforma, jer misle da će Evropski parlament da dođe i donese im na tacni to što oni misle, rekao je Dačić o delu opozicije koju predvodi Dragan Đilas.

Oni očekuju da će ih Brisel dovesti na vlast, dodao je on, ali najvažnie je šta misle građani Srbije.

Ako postoji dobra volja, sve što je svrsishodno, nema razloga da ne bude prihvaćeno, ponovio je on i naglasio da SNS i SPS moraju da učestvuju u oba formata dijaloga.

Mi idemo sa dobrom voljom, tražeći najbolje rešenje da svi izađu na izbore, jer sam siguran da će to za njih biti najveći poraz i videće koliko nemaju podršku, rekao je Dačić.

Kada je reč o izmeni Ustava Srbije, Dačić je podsetio da je SPS smatrala da ni 2006. godine nije trebalo menjati stari Ustav, jer mu nije mnogo toga falilo.

Progledali smo tada, i mi i SRS kroz prste tome, jer smo imali u vidu državni i nacionalni interes, rekao je Dačić i objasnio da se sada priča o izmenama Ustava tiče samo pravosuđa, odnosno načina izbora sudija.

Ništa drugo, naglasio je Dačić i poručio da su zlonamerni navodi o menjanju preambule ili bilo šta drugo.

Dačić je rekao da je promena Ustava veoma kompleksan proces, zbog čega će se još jednom pozvati na konsultacije i raspravu predstavnici stručne javnosti, međunarodnih institucija, da se raščiste sve te stvari, jer se žele promene koje bi bile korak napred.

Sutra ćemo imati sastanak sa predstavnicima vlade, premijerkom Anom Brnabić i ministarkom pravde Majom Popović, sa željom da vidimo kakva je uloga parlamenta i šta još treba skupština da uradi u procesu evropskih integracija, rekao je Dačić.

U petak, najavio je on, biće sednica Odbora za ustavna pitanja.

Nikad atmosfera nije bila idilična na političkoj sceni, ali proteklih godina došli smo do toga da su neke granice pređene, rekao je Dačić i naglasio da su porodice postala legitmna meta.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar