Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Lideri opozicije Dragan Đilas (SSP), Pavle Grbović (PSG) i Zoran Lutovac (DS) uputili su otvoreno pismo evroparlamentarcima povodom Izveštaja Evropske komisije o nparetku Srbije koji je objavljen juče. U pismo poslanicima Tanji Fajon i Klemenu Grošelju ističući da su ohrabreni izveštajem. Pismo prenosimo u celosti.

Mi, proevropske stranke srpske opozicije povezane sa socijaldemokratskim i evropskim grupacijama pozdravljamo izeštaj Evropske komisije o stanju demokratije u Srbiji i stavljanje naglaska na probleme vezano za izvore i nedostatak fer pleja neophodnog za pravo političko nadmetanje.

Više je nego očigledno da Srbija ima ozbiljne nedostatke kada je reč o osnovnim političkim kriterijumima za EU članstvo i da je trenutni kurs neodgovarajuči za državu koja teži članstvu u Evropskoj uniji.

Ohrabreni smo izveštajem koji je priznao ozbiljnost političke situacije u Sriji i, za razliku od trenutnog režima, mi ovaj izveštaj shvatamo vrlo ozbiljno. Otvoreno nepoštovanje osnovnih demokratskih prava i princima, koje se s pravom pominje u izveštaju, jasno pokazuje da je postojeća vlast samo nominalno proevropska.

Pozdravljamo pozive Evropskom parlamentu da posreduje u međupartijskom dijalogu u Srbiji o svim ključnim problemima koje su prepoznale kako srpske opozicione stranke tako i Evropska komisija.

Ovaj izveštaj Evropske komisije razumeli smo kao znak za uzbunu zbog erozije demokratije u Srbiji, što je pitanje koje treba da se reši dijalogom, uz posredovanje EU koja je jedini odgovarajući format za rešavanje političke krize i povratak Srbije na put članstva u EU.

Rezultat stranačkog dijaloga mora biti, u najmanju ruku, povratak kompetitivnom demokratiji. Jednostavno rečeno, mora da postoji kompletan i sveobuhvatan dogovor o Javnom medijskom servisu RTS i mehanizmima kontrole izbornog procesa. Opozicione stranke treba da učestvuju u tom dijalogu kao ravnopravan partner, kako u pripremi tako i u sprovođenju. Svako ko je deo dogovora mora da bude uključen u njegovu realizaciju.

Dragan Đilas, predsednik Stranke slobode i pravde
Pavle Grbović, predsednik Pokreta slobodnih građana
Zoran Lutovac, predsednik Demokratske stranke

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar