Foto:Nemanja Jovanović/Ivan Dinić/Nova S

U slučajevima visoke korupcije potrebno je osigurati zaštitu uzbunjivača i ojačati poverenje u institucije. Izveštaje uzbunjivača treba istražiti u skladu sa zakonom, na primer u slučaju Krušik, stoji u Izveštaju Evropske komisije o napretku Srbije koji je danas usvojen u Briselu.

Sudovi u Srbiji su tokom 2019. godine primili 152 nova predmeta na osnovu zakona o zaštiti uzbunjivača (u  2018. godini ovakvih izveštaja je bilo 122). Od ukupno 220 predmeta, 160 predmeta je završeno, navodi se u Izveštaju Evropske komisije.

U Izveštaju se, takođe, navodi i potreba zaštite uzbunjivača kada je reč o slučajevima visoke korupcije. Evropska komisija pogotovo naglašava značaj pokretanja istrage na osnovu informacija dobijenih od uzbunjivača, navodeći kao primer  – slučaj „Krušika“.

Foto:Privatna arhiva

 

Uzbunjivač Aleksandar Obradović uhapšen je pre više od godinu dana – septembra 2019. godine nakon što je medijima dostavio dokumentaciju da su pojedine privatne firme imale privilegovan položaj u „Krušiku“. Nakon suspendovanja na poslu Obradović je proveo tri nedelje u zatvoru i još dva meseca u kućnom pritvoru.

Pušten je na slobodu krajem decembra usled pritiska javnosti.

Tužilaštvo za visoko-tehnološki kriminal još nije podiglo optužnicu.

Aleksandar Obradović Foto: Zoran Drekalovic/promo tim CRTA

Evropska komisija u novom izveštaju, kada je reč o korupciji, ocenjuje da je Srbija tokom izveštajnog perioda „ostvarila ograničen napredak“ i dostigla određeni nivo pripremljenosti, ali da sveukupno korupcija ostaje pitanje koje – zabrinjava.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar