Foto:TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC

Izjava predsednika Skupštine Ivice Dačića da u međustranačkom dijalogu ne treba da bude ograničenja po pitanju učešća vanparlamentarnih stranaka, u delu opozicije je doživljena kao pokušaj obesmišljavanja najavljenih razgovora i želja vlasti da samo potroši vreme, bez namere da stvori poštene izborne uslove.

Pišu: Jelena Jelovac i Vojislav Milovančević

Podsetimo, predsednik Skupštine Ivica Dačić je prethodnog dana izjavio da nije još jasno ko će biti uključen u međustranački dijalog pošto pojedine stranke više nisu u parlamentu, a neke nisu učestvovale na izborima. Povodom najave međustranačkog dijaloga, Dačić je nedavno razgovarao sa predsedavajućim Komiteta za spoljne poslove Evropskog parlamenta(EP) Dejvidom Mekalisterom, jednim od potencijalnih moderatora razgovora između vlasti i opozicije.

“Zamolio sam Mekalistera da razmisli šta se podrazumeva pod tim, koji je format ko u svemu tome učestvuje, jer ako učestvuju stranke van parlamenta koje su to sve stranke, ne možemo sad da imamo ograničenja prema nekim drugima koji se ne sviđaju evropskom parlamentu”, rekao je Dačić.

Vučić: Oni neće sa Hitlerom

O najavljenom dijalogu vlasti i opozicije, na novogodišnjoj konferenciji za novinare je govorio i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je rekao da neće biti deo pomenutih razgovora, jer je iz opozicije stigla poruka „da ne žele da razgovaraju sa Hitlerom“.

„Što se tiče želje da se razgovara u nekoj posebnoj formi, tih formi će svakako biti mnogo. Parlament je idealno mesto za to, ali nemam problem da razgovaraju gde god hoće“, naveo je Vučić, a zatim dodao zbog čega neće učestvovati u razgovorima sa opozicijom:

“Za njih je nemoguće da razgovaraju sa nekim kojeg svakog dana karakterišu najgorim imenima. Nazivaju me najgorim izdajnikom i Hitlerom. Nećete valjda sa Hitlerom da razgovarate? Nema smisla baš sa Hitlerom da razgovarate. Tako da sam ja oslobođen te dužnosti, iako sam žarko želeo da razgovaram sa njima. Smatram da bi to bilo izuzetno korisno, ali ja ću se povući iz toga. Važno je da oni razgovaraju sa nekim drugim koji nisu izdajnici, Hitler, stoka, đubre i sve ostalo što sam ja. Verujem da će to biti uspešno i nemam ništa protiv toga”, poručio je Vučić.

Reagujući na izjavu predsednika Skupštine Srbije, lider Dveri Boško Obradović za Nova.rs kaže da duboko veruje da će vladajući režim učiniti sve da obesmisli i oduži dijalog sa opozicijom.

“To se radi kako bi se potrošilo vreme do vanrednih izbora na svim nivoima. Nemam ništa protiv učešća lažne opozicije, ali bilo bi pošteno da Šešelj, Čanak, Čeda sede na strani vlasti u tim pregovorima”, napominje on i dodaje da postoji i drugo rešenje.

Pročitajte još...

“Drugo rešenje je da u njihovo ime govori onaj ko ih plaća da glume opoziciju, a to je SNS. Svakako ne smemo dozvoliti, niti Dačiću, niti bilo kome drugom da od dijaloga napravi farsu, kao što je to bio slučaj pre lažnih izbora ove godine. Imamo već jedan rijaliti u Skupštini, pa na drugi nije potreban”, naveo je Obradović.

Boško Obradović Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Sa njegovim stavom saglasan je i potpredsednik Narodne stranke Miroslav Aleksić, koji za na portal ističe da predsednik parlamenta ne shvata da predsedava institucijom u kojoj nema opozicije.

“Ne razumem sa kim bi pregovarao ako to nije opozicija koja je bojkotovala izbore upravo zbog nepostojanja elementarnih uslova za njihovo održavanje. Pregovori o izbornim uslovima imaju smisla jedino ako se vode između vlasti i organizacija koje su bojkotovale izbore, uz posredovanje predstavnika EU kao garanta da će se dogovoreno i sprovesti”, smatra Aleksić.

Miroslav Aleksic
Miroslav Aleksić Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

Prema njegovim rečima, svi koji su izašli, kako kaže, na lažne izbore, bez obzira da li su ušli u parlament ili ne, nemaju kredibilitet za pregovore.

“Dokazali su u junu da su im uslovi bili dovoljno dobri da učestvuju na tim izborima. Ja razumem strah od gubitka vlasti onog trenutka kad se oslobode mediji i omogući da građani slobodno, bez pritiska, glasaju”, poručio je potpredsednik Narodne stranke.

Predsednik Demokratske stranke Zoran Lutovac na vest da Ivica Dačić razmatra da li će u dijalog uopšte biti uključena vanparlamentarna opozicija reaguje ovako:

„Ivica Dačić ne zna da li će u dijalogu učestvovati vanparlamentarna opozicija??? 1. opozicije nema u parlamentu 2. trunke razuma nema u njihovim glavama 3. prizivaju građansku neposlušnost i pobunu. Ne pokušavajte da lažirate dijalog, priberite se!“, napisao je Lutovac na Tviteru.

Predsednik Pokreta slobodnih građana Pavle Grbović rekao je za Nova.rs da će uveren da će režim pokušati da obezvredi pregovore uključivanjem što većeg broja učesnika iz redova vladajuće većine, kao što je to bio slučaj i prethodne godine, kad su se vodili slični razgovori.

Pavle Grbović Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

“Na to ne možemo da utičemo, ali možemo da utičemo da na strani opozicije postoji ujednačenost kad je reč o uslovima koje tražimo i strategiji nastupa. Dačićeva izjava da uopšte nije sigurno da li će vanparlamentarna opozicija učestvovati je namenjena njegovom pozicioniranju u samom dijalogu, jer na taj način stvara utisak da je on taj koji će nekome učiniti uslugu ukoliko se bude našao za pregovaračkim stolom. Ne bih previše ozbiljno shvatao izjave za jednokratnu upotrebu”, poručio je Grbović.

Portal Nova.rs, pokušao je ovim povodom pokušao da kontaktira i predsednika Stranke slobode i pravde Dragana Đilasa, koji nam je poručio da ne prati izjave Ivice Dačića.

Pročitajte još...

“Stvarno ne pratim izjave Ivice Dačića i ne obraćam pažnju na to šta ko priča”, rekao nam je kratko Đilas.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar