Foto: Arhiva/Medija Centar Beograd

Predstavnici opozicionih stranaka u Srbiji u načelu će se odazvati pozivu na dijalog predsednika Skupštine Srbije Ivice Dačića, ali samo uz učešće predstavnika Evropske unije, nikako drugačije.

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić, rekao je da će nastavak međupartijskog dijaloga vlasti i opozicije najverovatnije biti naredne godine, ukazujući da je to dodatna aktivnost koju bi parlament mogao da ima.

Ivica Dačić
Foto: TASS / ddp USA / Profimedia

„Potrebno je videti, kako, šta, teme, format, sada je drugačije nego što je bilo, neke stranke nisu u parlamentu. Kada neko sa strane gleda, rekao bi da ja vodim dijalog vlasti i opozicije. Ne, moj zadatak je da predsedavam Skupštinom, a sve što proizlazi je dodatna aktivnost koju bi parlament mogao da ima, ako se stvore odgovarajući uslovi“ predočio je Dačić i podsetio da se bivša predsednica parlamenta Maja Gojković saglasila sa idejom evroposlanika Dejvida Mekalistera, da se vodi međupartijski dijalog u parlamentu, da Evropski parlament bude posrednik i ona je kopredsedavala tim sastancima, sa poslanicima Evropskog parlamenta.

Zatim je dodao i nešto što bi moglo biti vrlo zanimljiv deo ovog dijaloga, a to je da ne vidi razlog zašto nova ministarka Gordana Čomić ne bi učestvovala, što znači da bi ona sada iz suprotnog tabora razgovarala sa bivšim partijskim kolegama.

Političari iz opozicije, i oni koji su bojkotovali izbore, ali i oni koji su na njima učestvovali, uglavnom bi se odazvali Dačićevom pozivu.

Đilas: Nebitno je ko je predstavnik vlasti

Predsednik Stranke slobode i pravde Dragan Đilas, kaže da je u ovom dijalogu nebitno da li će predstavnik vlasti biti Dačić ili neko drugi.

Dragan Đilas Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs
Dragan Đilas Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

„SSP će učestvovati u dijalogu pod pokroviteljstvom Evropskog parlamenta i uz učešće njihove misije. Za nas je nebitno ko će predstavljati režim“, kaže Đilas za Nova.rs.

Lutovac: Razgovori bez predstavnika EU nemaju smisla

Predsednik Demokratske stranke Zoran Lutovac, kaže da je suštinsko pitanje da li će se EU i predstavnici vlasti odazvati zahtevu da se vodi dijalog o slobodnim i poštenim izborima.

Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

„Opozicija ne sme da pristane na pregovore koji će se svoditi na dokazivanje da se Ustav i zakoni moraju poštovati. Ne može se pregovarati o tome da li ćemo i u kojoj meri poštovati zakone, tema razgovora je kako sprovesti u delo ono što je zpisano u Ustavu i zakonima i utvrditi mehanizme i procedure koje bi omogućile da imamo osnovne uslove da učestvujemo na izborima. Razgovori bez prisustva predstavnika EU nemaju mnogo smisla, jer predstavnici vlasti tvrde da je sve u redu, a svi znamo da to nije tako. O tome svedoče i izveštaji Evropske komisije, pa je sasvim logično da medijatori budu iz EU“, kaže Lutovac i dodaje:

„Dijalog je potrebno otpočeti što pre, a ako ima volje dijalog neće dugo trajati. Važno je, pri tome, imati na umu da je za sprovođenje dogovorenog potrebno neko razumno vreme. Recimo, godinu dana. Izborni uslovi ne tiču se samo izborne kampanje, nego slobodnih medija i vladavine prava koji bi morali biti deo našeg svakodnevnog života i mnogo pre izbora. To bi, naravno, bio tek prvi korak kako bismo najzad normalizovali politički život, uredili državu i oslobodili društvo i kako bi to bila uobičajeno stanje stvari, a ne samo pitanje izbora“, navodi Lutovac.

Mišljenja je i da je za uspeh u pregovorima i uopšte za smenu režima potrebno sinhronizovano delovanje opozicije, odnosno iskrena posvećenost borbi za isti cilj.

„Taj cilj je, u prvom koraku, stvaranje uslova za slobodne i poštene izbore. Ako neko smatra da to nije važno, teško bi se mogao nazvati opozicijom. Ako svi imamo taj isti cilj i ako smo iskreno posvećeni borbi za ostvarenje tog cilja, a Demokratska stranka i ja lično nesumnjivo jesmo, onda nema nijednog opravdanog razloga da to akciono jedinstvo ne postignemo“, zaključuje Lutovac.

Zelenović: Pre svega program opozicije

Bivši gradonačelnik Šapca i lider Zajedno za Srbiju Nebojša Zelenović smatra da svako u opoziciji, pre svega, treba da izađe sa jasnom politikom pred građane Srbije.

Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

„Zajedno za Srbiju je utvrdila politiku Tri tačke – Srbija na Zapadu, nova lica u politici i zahtev za uključivanje opozicije u rešavanje pitanja KiM, sa ciljem razrešenja konflikta. Oko ove politike napravili smo dogovor sa NDMBG, GDF i pokretom Srce grada, te pozivom da nam se priključe svi politički entiteti i pojedinci koji ovu politiku podržavaju. Svi u opoziciji treba da vodimo stalnu kampanju po celoj zemlji i da građane upoznamo sa svojom politikom. Svi zajedno, cela opozicija, treba da napravimo zajednički front u borbi za izborne uslove. To je naš zajednički interes, a uveren sam i da je iskrena želja cele opozicije da imamo slobodne i fer izbore. Dakle, svako od nas treba punom snagom da krene po Srbiji sa svojom politikom, a svi zajedno da mobilišemo građane u borbi za izborne uslove. Tako će pregovori o ovoj stvari, uz uključenje EU i Amerike postati delotvorniji“, rekao je ovim povodom Zelenović za Nova.rs.

Grbović: EU garantuje sprovođenje dogovorenog

Lider Pokreta slobodnih građana Pavle Grbović kaže da je ova stranka zainteresovana za učešće u dijalogu u kome bi EU imala značajnu ulogu, pre svega u pogledu garancija da će biti sprovedeno ono što bude dogovoreno u toku dijaloga sa predstavnicima vlasti.

Foto:Fonet/Zoran Mrđa

„Veoma je važno da do tog dijaloga dođe i da imamo konkretne rezultate po pitanju poboljšanja izbornih uslova ali i relaksiranja opšte napetosti i tenzija u društvu kako bismo izbegli društvene sukobe i dalje produbljivanje krize koje ne bi odgovoralo nikome ko zaista voli svoju zemlju“, istakao je Grbović.

Macura: Važno je da učestvuje cela opozicija

Tatjana Macura iz Stranke moderne Srbije kaže da će prihvatiti poziv na dijalog, ukoliko do njega dođe.

Foto: Medija centar Beograd

„Pitanje je kako će izgledati epidemiološka slika, da li će se situacija smiriti i da li će predstavnici Evropskog parlamenta moći da prisustvuju. U svakom slučaju odazvaćemo se kad god dijalog bude zakazan. Još se ne zna ni da li će biti pozvane sve opozicione stranke ili samo parlamentarne. Mi mislimo da treba da učestvuju svi iz opozicije i oni koji su bojkotovali izbore i oni koji su na njima učestvovali“, navodi Macura.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar