Foto: Nova.rs

Proevropska grupa stranaka potpisnica zajedničke platforme za slobodne i poštene izbore od posrednika iz Evropskog parlamenta očekuje da do narednog sastanka 17. septembra ispune obećanje i sačine sporazum dve strane, a ne popis stanja.

Ovo je jedan je od zaključaka sastanka predstavnika grupacije stranaka u kojoj su SSP, DS, PSG, PZP, ZZS i inicijativa Ne davimo Beograd koji je sinoć održan, saznaje Danas.

Izvori Danasa sa stastanka kažu da taj sporazum treba da sadrži obaveze dve strane, vlasti i opozicije, rokove za ispunjavanje obaveza i mehanizme za garantovanje i omogućavanje slobodnih i poštenih izbora.

Kako je rečeno Danasu, iako je ova grupacija vrlo nezadovoljna radnim tekstom koji je, u utorak uveče sa zakašnjenjem i posle predstavnika vlasti, dobila od posrednika Tanje Fajon, Vladimira Bilčika, Knuta Flakenštajna i Eduarda Kukana, za sad neće odustati od dijaloga i ostaviće prostor poslanicima EP da do novog sastanka 17. ovog meseca na sto stave predlog sporazuma o kojem bi morala da se izjasni vlast.

Izvori Danasa kažu, da će ove partije narednih dana biti aktivne u ovom procesu i sačiniće svoj predlog sporazuma i poslati ga evroparlamentarcima od kojih očekuju odgovor.

Sagovonici Danasa navode, da ukoliko posrednici ne budu imali razumevanja za novi predlog opozicije, tada će se razmatrati i povlačanje iz dijaloga budući da je dosta vremena već izgubljeno.

Danasovi izvori navode da je na sastanku rečeno i da tekst koji je dobijen ne zavređuje učešće u daljem dijalogu, ali da treba dati novu priliku posrednicima.

Kako je rečeno, a prenose izvori Danasa sa sastanka, ovaj deo opozicije ne odbija učešće u razgovu koji može da donese rezultate, ali neće učestvovati u razgovoru koji nema smisla.

Na sastanku koji je sinoć održan, kako Danas saznaje, ukazano je i na to da treba obratiti pažnju da dobijeni dokument ne pominje ni rok od šest meseci u kojem bi dogovor, ukoliko bude postignut, bio sproveden.

Pominje se samo, kako je rečeno, da će dogovor biti postignut šest meseci pre izbora, dok se predlozi za poboljšanje izbornih uslova odnose samo na kampanju, odnosno 45 dana, što je nedopustivo.

BONUS VIDEO: Anketa: Koliko vam traje plata

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar