Lutovac: Evroparlamentarci odgovornost prebacili na opoziciju

Politika 08. sep. 202116:04
Podeli:
Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

"Tekst koji nude evroparalmentarci nije prihvatljiv ni po formi, ni po sadržaju, jer ne vodi ostvarivanju cilja zbog kojeg bi trebalo da postoji. Po formi to je nacrt, okvirni dokument koji upućuje na to šta bi trebalo učiniti da se steknu uslovi za slobodne i poštene izbore. Sadržinski gledano, u ovom tekstu nema ključnih odredbi - procedura i mehanizama uz pomoć kojih bi se zadati ciljevi mogli ostvariti", naveo je predsednik DS Zoran Lutovac.

„Dakle, predloženi tekst ne omogućava suštinski napredak u izbornom procesu i zato za Demokratsku stranku nije prihvatljiv u ovom ponuđenom obliku. U radnoj verziji sporazuma se identifikuju ključni problemi, ali se, umesto konkretnih rešenja, daju načela koja bez operacionalizacije ne znače mnogo. Uzevši u obzir navedeno, može se reći da su evroparlamentarci umesto da su na osnovu dosadašnjih predloga ponudili konkretne predloge za postizanje ciljeva koji nisu sporni – stvaranje uslova za slobodne i poštene izbore – odgovornost prebacili na opoziciju koja bi o tome trebalo da se dogovori sa predstavnicima vladajuće koalicije“, rekao je Lutovac.

On je istakao da je suština problema u tome što predstavnici vlasti ne samo da negiraju postojanje problema, „nego je u njihovim redovima dominantno političko krilo organizovanog kriminala koje svoje ciljeve ostvaruje pretnjama i nasiljem, a ne dijalogom“.

„Izbegavajući da preuzmu svoj deo odgovornosti, evroparlamentarci razrešenje problema usmeravaju ka vaninstitucionalnim tokovima umesto da snagom autoriteta institucije koju predstavljaju doprinesu demokratskom razrešavanju problema. Na stranačkim organima i u dogovoru sa partnerima iz opozicije ćemo razmotriti naredne korake, ali sigurno je da Demokratska stranka neće prihvatiti da mafija upravlja državom i građanima na osnovu još jednih lažnih izbora“, rekao je Lutovac.

On je naveo da će DS tražiti da se uz dijagnozu i načelne pravce delovanja u samom sporazumu „prepiše“ i adekvatna terapija, koja je u ovoj radnoj verziji izostala.

„To su uglavnom merljive stvari i nije tako komplikovano kako neki pokušavaju da predstave“, izjavio je Lutovac, a piše u saopštenju.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar