Vladimir Mentus Foto: Institut društvenih nauka

Mreža akademske solidarnosti i angažovanosti (MASA) pokrenula je onlajn peticiju za oslobađanje dr Vladimira Mentusa, koji je uhapšen zbog učestvovanja u demonstracijama u Beogradu.

Kako se navodi u opisu peticije, MASA poziva na članice i članove akademske zajednice, kao i sve druge građanke i građane Srbije da potpišu peticiju kojom se zahteva njegovo momentalno oslobađanje, kao i poštovanje osnovnih ljudskih prava svakog demonstranta i demonstrantkinje.

„Slučaj kolege Mentusa koji je uhapšen tokom građanskih protesta ispred Skupštine Republike Srbije i osuđen na 30 dana zatvora nije usamljen. Upoznati smo sa nekoliko slučajeva privođenja i određivanja pritvora bez zakonski odgovarajućeg tretmana, sa prekomernom upotrebom sile, gde su osobe zastrašivane i nije im data mogućnost da se obrate pravnom zastupniku. Zato najoštrije protestujemo i pridružujemo se zahtevima šire javnosti da se hitno obustavi prekomerna upotreba sile i nezakonito postupanje MUP-a prema demonstrantima i demonstrantkinjama“, navodi se u opisu peticije.

PROČITAJTE JOŠ...

U ovim izuzetno teškim vremenima, kada se epidemiološka situacija radikalno pogoršava, i kada nezadovoljstvo građanstva ne dobija nikakav odgovor od nadležnih institucija, smatramo da je prevashodna odgovornost na policiji i tužilaštvu da ne dozvole da se pravni poredak i sigurnost građana nepovratno uruše.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare