Ukoliko je vlast Aleksandra Vučića i zaista angažovala Džona Rendona, poznatog američkog konsultanta, to ne bi bio prvi stranac koji je savetovao srpsku vladu i Vučića. Naprotiv, spisak je dugačak. Na njemu je bivši britanski premijer Toni Bler, kompromitovani Dominik Štros Kan, nekadašnji direktor MMF, bivši austrijski i italijanski zvaničnici Alfred Guzenbauer i Franko Fratini…

Za sada nema potvrde iz srpske vlade niti od kompanije “Rendon group” da je ta konsultantska firma angažovana od strane vlasti u Srbiji. Tu informaciju prvo je izneo Zdravko Ponoš, lider pokreta Srce, koji je naveo da je njen zadatak da mu (Vučiću) popravi “ozbiljno uzdrmani međunarodni kredibilitet”.

“Radi se o firmi visoke reputacije koja ima za klijente neka američka ministarstva, uključujući Pentagon i regionalne komande američke vojske. Bilo bi dobro da znamo kako se takav angažman plaća “, naveo je Ponoš.

Pročitajte još...

Da je Vlada Srbije napravila angažman sa Džonom Rendonom, pisao je i sajt “Intelligence online”. Taj portal je sredinom juna objavio da Džon Rendon, šef firme za odnose sa javnošću “Rendon grup”, pomaže Vladi Srbije u pregovorima sa Kosovom i odnosima sa Rusijom.

U tekstu se navodi da je Rendon jedan od mnogih američkih konsultanata i diplomata uključenih “iza kulisa u ova pitanja koja su važna za Vašington koliko i za Beograd”.

Prema pisanju istog portala u januaru, zemlje Balkana, a pre svega Srbija i Albanija, obnavljaju kontakte sa američkim konsultantima. Do tada su Vučića i srpsku vladu uglavnom savetovali poznati i kontroverzni Evropljani.

Toni Bler

Najveće iznenađenje bio je angažman Tonija Blera i njegovog Instituta za globalne promene. On je i lično došao u Srbiju 2015. godine, što je bilo veoma neobično, imajući u vidu da je Vučić kao radikal bio njegov veliki kritičar.

Foto:EPA-EFE/ANDY RAIN

Bler se kao britanski premijer zalagao za NATO bombardovanje Srbije, ali sve je to zaboravljeno. On je pre osam godina držao predavanja ministrima u Vladi, dok je na njenom čelu bio Aleksandar Vučić. Savetovanje je nastavljeno i nakon što je premijersku funkciju preuzela Ana Brnabić.

Niko osim vrha vlasti ne zna ko je plaćao njegove usluge, a Brnabić je svojevremeno izjavila da je Bler radio pro bono.

Dominik Stros Kan

Pre Blera, Vladu Srbije, njenog premijera Ivicu Dačića, prvog potpredsednika Vlade Aleksandra Vučića i još neke zvaničnike, savetovao je bivši direktor Međunarodnog monetarnog fonda Dominik Stros Kan. On je angažovan 2013, a dobio je posao savetnika za restrukturiranje javnih finansija i javnog duga.

Foto:EPA/MICHAEL REYNOLDS

Stros Kan je ostavku na mesto direktora MMF-a podneo pošto je optužen za seksualni napad na sobaricu u njujorškom hotelu. Komentarišuci taj momenat iz biografije bivšeg direktora MMF, Vučić je rekao da to nije ono po čemu treba suditi o nečijoj stručnosti.

„Primer, veliki Pikaso veoma je loše tretirao žene i decu, a neki drugi ljudi poput Hitlera voleli su žene. Ako ćete po tome da sudite, onda možete loše da sudite o Stros Kanu“, rekao je Vučić.

Guzenbauer i Fratini

Za njim su stigli i nekadašnji austrijski kancelar Alfred Guzenbauer i bivši italijanski šef diplomatije Franko Fratini, koji su srpsku vladu savetovali u oblasti evropskih integracija. Fratini je naročito bio zadužen za poglavlja 23 i 24 koja obuhvataju bezbednost i vladavinu prava.

Foto:EPA/MICHAEL KAPPELER

Njihov posao je bio i da lobiraju u Briselu i evropskim metropolama za našu zemlju, organizuju sastanke na raznim nivoima sa ljudima iz EU koji su Srbiji veoma bitni u fazi priključivanja EU.

Fratini je preminuo u decembru prošle godine.

Šreder kao prijatelj?

Poput Tonija Blera, i Gerhard Šreder, bivši nemački kancelar, prošao je put od “zločinca” do prijatelja Aleksandra Vučića. To je ono što je evidento, a nije poznato kakva je Šrederova uloga Vučićevoj vlasti.

Gerhard Šreder Foto: EPA-EFE/OMER MESSINGER

Poznato je da je reč o prijatelju Vladimira Putina, a radio je i za ruske energetske kompanije.

Neretko je dolazio u Srbiju, bio gost Aleksandra Vučića i držao govore na stranačkim konvencijama SNS, a prisustvovao je i završnom mitingu naprednjaka 2016. pred izbore u Srbiji.

„Moj Švaba“ iz Berlina

Jedan od Vučićevih savetnika je i Nemac Jorg Heskens, koga je ove godine na jednoj ceremoniji u Novom Sadu nazvao „moj Švaba“. Kako su pisali mediji, on je u njegov kabinet još 2015. stigao na preporuku zvaničnog Berlina, a on je Vučićev savetnik za privredu.

Jerg Heskens Foto:TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC/

„Ja ga zovem ‘moj Švaba’, on mene zove „moj divlji Srbin’. Tako mi razmenjujemo komplimente, on stvarno jeste Švaba. Švaba iz Baden-Virtenberga. Dakle, oni imaju s dve obale reke, tamo u okolini Ulma. Dakle, 10 godina radimo zajedno. Jutros mi je poslao poruku, kaže: ‘Aleksandre, 10 godina kako radimo’“, ispričao je Vučić prošle godine.

BONUS VIDEO „Kriminalac ti tata!“ Vučić izgubio živce tokom obraćanja javnosti povodom događaja na Kosovu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare