Foto: EPA/EFE, TANJUG/ JADRANKA ILIC, Nova.rs

U Pandorinim papirima, dokumentima dostavljenim novinarima otkrivaju kako svetski lideri, milijarderi i poznati koriste poreske oaze. Među njima su čak četiri saradnika i savetnika predsednika Srbije Aleksandra Vučića – ministar Siniša Mali, kum Nikola Petrović i angažovani savetnici Toni Bler i Dominik Stros Kan.

Na spisku onih koji su se našli u „Pandorinim papirima“ su najbliži saradnici predsednika Srbije. Među njima su pak, pored domaćih imena i dva strana. Reč je o ljudima koje je Vlada Srbije angažovala kao savetnike i to u periodu kada je na njenom čelu bio Aleksandar Vučić.

Toni Bler savetnik Vlade Srbije pod tajnim uslovima

Naime u vreme kada je Aleksandar Vučić bio premijer, Vlada Srbije je započela saradnju sa bivšim britanskim premijerom Tonijem Blerom, odnosno sa njegovom tadašnjom organizacijom „Toni Bler asošijets“, koja je stajala iza projekta Deliviri junit.

Toni Bler Tony Blair
Toni Bler Foto: EPA-EFE/VICKIE FLORES

Do danas javnost Srbije nije dobila odgovor koliko su građani Srbije platili Blerove savete i kada je i ko sa tom angencijom potpisao ugovor o njegovom angažovanju.

U međuvremenu su procurele informecije o nekim njegovim drugim poslovima.

Pandorini papiri su otkrili da su Toni Bler i supruga došli do zgrade vredne 7,6 miliona evra tako što su kupili ofšor firmu koja trguje nekretninama i to od porodice bahreinskog ministra Zajeda bin Rašida al Zajanija. Vlasnici zgrade su postali kupovinom dela firme a ne direktno kupovinom nekretnine.

Na taj način su izbegli da plate porez na imovinu od oko 350.000 evra. Blerovi i Al Zajanijevi tvrde da nisu imali pojma da su ovi drugi umešani u dil.
Seksualni napasnik i savetnik Vlade Srbije Dominik Stros-Kan

U dokumentima se pominje i ime bivšeg direktora Međunarodnog monetarnog fonda Dominika Stros-Kana, takođe u jednom trenutku angažovanog za savetovanje srpske vlade.

Savete je davao za restrukturiranje javnih finansija i javnog duga.

Ostavku na mesto direktora MMF-a podneo je pošto je optužen za seksualni napad na sobaricu u njujorškom hotelu, a sudilo mu se i za podvođenje prostitutki.

U Pandorinim papirima se pojavljuje kao vlasnik dve of šor firme, jedne u Ujedinjenim Arapskim Emiratima a druge Maroku. Preko njih je, kako se navodi, izbegao plaćanje poreza.

Siniša Mali sakrio vlasništvo nad 24 stana

Ministar finansija Siniša Mali i definitivno je u svom vlasništvu imao 24 luksuzna apartmana na bugarskom primorju.

Foto FoNet/Instagram/Siniša Mali

Iako dokumentacija koju je objavila Međunarodna mreža istraživačkih novinara i domaći istraživački portal KRIK predstavljaju jasan dokaz da je ministar finansija Siniša Mali godinama lagao, predsednik svog saradnika nije pozvao na odgovornost.

Nije zatražio njegovu ostavku a u izjavama za medije pokušao je da relativizuje značaj dokumenata koji su objavljeni.

Stanove je kupio preko dve of šor kompanije, a vrednost nekretnina od oko 5 milione evra, prema pisanju krika, premašivala je njegove legalne prihode Malog.

Firme i stanove nije prijavio Agenciji za borbu protiv korupcije, što je bila njegova zakonska obaveza.

Nikola Petrović sakrio imovinu

Nikola Petrović, je još jedan blizak saradnik Aleksandra Vučića. Kumovi su, a Petrović je u jednom trenutku vodio i državno preduzeće Elektromređe Srbija.

Nikola Petrović i Aleksandar Vučić Foto:Vesna Lalić

Pandorini papiri su pokazali da je Petrović bio vlasnik ofšor kompanije „Arkshore International“ na Britanskim Devičanskim Ostrvima preko koje je imao račun u Švajcarskoj.

On tu firmu nije prijavio Agenciji za sprečavanje korupcije iako je po zakonu bio dužan to da uradi jer je u isto vreme bio direktor EMS..
Petrović, međutim, u žižu javnosti nije došao prvi put.

On naime ima veoma razgranat biznis i u Srbiji. Prema pisanju medija Petrović je vlasnik 10 mini hidroelektrana preko povezanih firmi, bavi se uvozom lekova i razvojem tehnologija za solarnu energiju, a nedavno je objavljeno da je kupio i avio kompaniju od kontroverznog biznismena Stanka Subotića.

BONUS VIDEO: Sliku tvoju ljubim ili kako se dodvoriti predsedniku

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare