Ovo je tekst koji je razbesneo Anu Brnabić

Politika 16. nov. 202117:29 > 17:55
Podeli:
Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Za tri godine lobiranja u SAD Privredna komora Srbije (PKS) platila je firmi "Jorktaun Solušns LLC" 1,3 miliona dolara, a do kraja 2022. za njene usluge izdvojiće još pola miliona dolara, pokazuju podaci do kojih su došle novine "Nova". Na spisku kontakata, koje je ta lobistička firma prijavila u vezi sa Srbijom, nalazi se i Ričard Grenel, tadašnji specijalni izaslanik američkog predsednika za Srbiju i Kosovo, i Metju Palmer, u to vreme specijalni predstavnik za Zapadni Balkan.

U zvaničnom američkom registru FARA, u kom su registrovani svi lobisti iz SAD i objavljeni njihovi ugovori, nema informacija da je Vlada Srbije sa nekom lobističkom kućom u toj državi napravila aranžman. Međutim, to je učinila Privredna komora Srbije koja je sklopila više ugovora sa firmom „Jorktaun solušns“ i to za 2019, 2020, 2021. i 2022. Poslednji je potpisan pre samo osam dana.

Prema tom dokumentu, ta firma je u obavezi da obezbedi “strateško savetovanje vezano za teme kojima se bavi PKS, a koje utiču na američko-srpske ekonomske odnose”. To uključuje, kako se dalje navodi, “pitanja menadžmenta i vladinih poslova, za koje se očekuje da uključe kontakt sa službenicima Vlade SAD i relevantnim predstavnicima privatnog sektora”.

“‘Jorktaun Solušns’ će organizovati konferencije, tribine, govore, intervjue i druge forme promocije i platforme za PKS i njene članice u Vašingtonu, Njujorku, San Francisku, Čikagu i drugim ključnim tržištima u SAD u cilju privlačenja američkih investicija u Srbiju, istražujući mogućnosti za srpsko investiranje u SAD i podsticanje povećanje saradnje između ključnih trgovinskih aktera na obe strane”, piše u ugovoru za 2022.

Ovaj ugovor, međutim, nije najskuplji. Iako se praktično svodi na isto, aranžman za 2020. PKS je koštao 600.000 dolara, dok ju je “strateško savetovanje” u ovoj godini koštalo 400.000 dolara.

Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež za „Novu“ navodi da je za usluge „Jorktaun Solušnsa“ do sada plaćeno ukupno 1,3 miliona dolara, odnosno 300.000 dolara u 2021, 400.000 dolara u 2020. i 600.000 dolara u 2019.

Kontakti sa Grenelom i Palmerom

Iako se usluge koje su pobrojane u ugovorima odnose pre svega na ekonomski aspekt američko – srpske saradnje, zanimljivo je da je “Jorktaun Solušns” u vezi sa Srbijom kontaktirao Ričarda Grenela, u to vreme specijalnog izaslanika američkog predsednika Donalda Trampa zaduženog za pregovore Beograda i Prištine. Na spisku kontakata je i Metju Palmer, tada specijalni predstavnik za Zapadni Balkan. Njihova imena pominju se u polugodišnjem izveštaju “Jorktaun Solušnsa” koji je dostavljen američkom ministarstvu pravde.

Richard Grenell
Ričard Grenel Foto:EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

U tom dokumentu piše i da su Grenel i Palmer kontaktirani putem mejla, te da se tema odnosila na američko – srpska ekonomska pitanja. Kao datum naznačen uz njihova imena navodi se 10. decembar 2020.

Metju Palmer Foto: EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Na istom spisku je i niz senatora, kao i novinarka FOX Megan Laj Majers.

Lobista pozdravljao razmenu teritorije Srbije i Kosova

Firma “Jorktaun Solušns LLC” nike poznata široj javnost u Srbiji. Njen vlasnik je Danijel Vajdic (Daniel Vajdich). Prema pisanjima medija, radio je u Odboru za spoljnu politiku Senata, gde je bio zadužen za Evropu i Evroaziju. Bio je savetnik u predsedničkim kampanjama republikanaca – senatora Teda Kruza, guvernera Skota Vokera i guvernera Mita Romnija.

Zanimljivo je da je u oktobru 2018, u tekstu koji je napisao za Vašington post, pozdravljao ideju razmene teritorije između Srbije i Kosova. On je tada naveo da bi mirna razmena teritorija trebalo da bude prihvatljiva za one koji žele stabilnost na Balkanu, te da bi takav sporazum mogao da omogući Prištini članstvo u međunarodnim organizacijama, poput Ujedinjenih nacija. Odbacivao je kritike da bi takav rasplet problema Kosova mogao da ima posledice u ostalim zemljama u regionu.

Nije poznato da li je Daniel Vajdic i tada bio u kontaktu sa PKS ili nekim zvaničnicima iz Srbije. U registru FARA nismo pronašli ugovor koji se odnosi na taj period.

Čadež o efektima saradnje

Na pitanje „Nove“ koji su efekti saradnje sa firmom „Jorktaun Solušns“, Marko Čadež, predsednik PKS, navodi da su samo u poslednjih mesec dana zajedno organizovali prezentaciju potencijala srpskog IT sektora, na kojoj je učestvovalo više od stotinu američkih visokotehnoloških kompanija i sastanke sa nizom kompanijama i organizacijama u Izraelu.

„…kao što je Startup National koji pruža snažnu podršku aktivnostima primeni inovacija, razvoju srpskog eko startap sistema i povezivanju naše startup zajednice sa potencijalnim investitorima. U toku su i aktivnosti na uspostavljanju Srpske kuće u Silicijumskoj dolini, koja će jačati srpsko – američke veze u oblasti IKT i visokih tehnologija i doprineti još boljem pozicioniranju rastuće IT zajednice na tržištu SAD čije inovativne proizvode već koriste američke kompanije i institucije“, kaže on.

Čadež je podsetio da je potpisan i Memorandum o razumevanju i rekao da očekuje potpisivanje ugovora sa američkim investitorima o izgradnji velikih solarnih postrojenja u Srbiji…

„Saradnja sa „Jorktaun Solušns“ u proteklom periodu rezultirala je nizom  sastanaka, konferencija, poseta, kontakata i dogovora sa američkim kompanijama i fondovima poput Bechtel, UGT Renewables, Private Equity North America, CPP Investment Board, najvišim predstavnicima  američkog Kongresa, Senata, Stejt dipartmenta, ministarstava trgovine i ekonomije… U kontaktu smo sa poslovnim asocijacijama i udruženja poput Američke privredne komore i Centra za međunarodno privatno poslovanje SAD, kao i tink-tankovima, koji značajno doprinose formiranju javnog menja i čiji stavovi utiču na donošenje poslovnih odluka američkih kompanija…“, naveo je on.

Zbog ovog teksta reagovala je premijerka Srbije Ana Brnabić. Ona je napisala na Tviteru da „kategorički demantuje brutalnu i sramotnu laž sa naslovne strane tabloida Nova: da su Metju Palmer i Ričard Grenel lobisti Srbije“, iako se to u tekstu nigde ne navodi.

BONUS VIDEO Dve godine od hapšenja uzbunjivač Aleksandar Obradović zaboravljen

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar