Pre nego što institucije Evropske unije donesu konačnu odluku o međunarodnoj istrazi o izborima u Srbiji, posmtračka misija ODIHR će predstaviti svoj konačan izveštaj. Portparol EU Peter Stano, rekao je za Nova.rs da će dalji koraci Unije zavisiti upravo od tog izveštaja, dok sagovornici našeg dnevnog lista ističu da su vlasti u Srbiji u mogućnosti da odbiju istragu, ali da bi takav potez mogao da ima ozbiljne i dugoročne posledice po našu zemlju.

Zvaničnici ODIHR-a u više navrata su govorili o tome da bi konačan izveštaj te organizacije o izborima u Srbiji, koji su održani u decembru prošle godine, mogao biti objavljen do kraja ovog meseca, a kako list Nova nezavnično saznaje, izveštaj će biti najverovatnije objavljen u sredu 28. februara.

Još uvek nije poznato kako će konačan izveštaj izgledati, ali mnogi tvrde da on neće mnogo odstupati od onoga što su ključne odredbe preliminarnog izveštaja koji je objavljen samo dan nakon izbora.

Izveštaj će sadržati i određeni broj preporuka o tome kako unaprediti i poboljšati izborni proces u Srbiji, a predsednik Srbije Aleksandar Vučić zamolio je Vladu da ih uvaži.

„Sve što bude došlo kao preporuka (ODIHR) za bilo koje buduće izbore u potpunosti treba ozbiljno da sagledate i da ih pozovete da prisustvuju predstojećim lokalnim izborima koji će se održati u maju ili junu. Važno je da pokažemo da smo transparentni i da ništa ne krijemo i da želimo da prihvatimo njihovo nadgledanje tih izbora kako bi mogli da pokažu celom svetu šta je stvarna istina u vezi tih izbora“, rekao je Vučić.

Aleksandar Vučić Foto: TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ

EU će preduzeti korake posle izveštaja

I Evropska unija iščekuje izveštaj ODIHR-a kako bi mogla da donese odluku o daljim koracima kada je reč o Srbiji i zahtevu koji stoji u Rezoluciji Evropskog parlementa, a tiče se međunarodne istrage, to je za Novu rekao portparol EU Peter Stano.

“Očekujemo da pročitamo i analiziramo konačni izveštaj OEBS/ODIHR i da razgovoramo o njemu sa državama članicama i Srbijom. To uključuje i preporuke iz izveštaja za buduće izbore, koje bi trebalo primeniti što je pre moguće i mnogo pre narednih izbora“, naglašava Stano u odgovoru upućenom našem portalu.

Peter stano Foto:evropska komisija

Takođe, Stano je kazao da je EU upoznata sa sadržajem Rezolucije EP i da će se nastaviti sa međuinstitucionalnim procedurama kada je reč o tom dokumentu.

Jedna od ključnih tačaka, ali i zahtev EP drugim institucijama Unije, jeste formiranje ekspertske grupe koja će istražiti izborne nepravilnosti na decembarskim izborima.

Od kada je usvojena Rezolucija, ta odredba najviše “žulja” vlasti u Srbiji i neretko govore kako bi ona narušila suverenitet Srbije.

Vlasti u Srbiji mogu da odbiju istragu

Miloš Pavković iz Centra za evopske politike kaže za Novu da nema govora o narušavanju suvereniteta, ali i da je moguće da do istrage ne dođe ukoliko vlasti ne daju saglasnost da misija dođe u Srbiju.

Foto: Nova

“Takve misije uvek idu na poziv ili odobrenje Vlade Srbije. Ukoliko bi ta misija došla u Srbiju očekuje se da Vlada da odobrenje. Mi smo čuli od predsednice Vlade u tehničkom mandatu Ane Brnabić da ona ne bi dala takvo odobrenje i da je Vlada protiv, što mislim da je intikator toga koliko se plaše rezultata te komisije. S druge strane, to ne sprečava institucije EU da pokrenu istragu, s tim što ona u tom slučaju neće biti na terenu u Srbiji, ali će koristiti podatke koji su joj dostupni van Srbije” objašnjava Pavković za Novu.

I Jelica Minić iz Evropskog pokreta u Srbiji kaže za Novu da je vlasti mogu da odbiju istragu.

“Prihvatanje istrage bi značilo da vlasti nemaju čega da se boje, jer su ‘izbori bili najčistiji ikada’. Ako je odbiju, značilo bi da se boje nalaza istrage, budući da je već u Rezoluciji Evropskog parlamenta konstatovano da su izbori bili krajnje neregularni i da su se o njima tako izjašnjavali i brojni evropski zvaničnici, uključujući Komesara za pravosuđe, Didijea Rejndersa, u ime potpredsednika Evropske komisije Žozepa Borelja, a na osnovu nalaza međunarodnih i domaćih posmatrača” kaže Minić.

briselski pregovori jelica minić
Jelica Minić / Foto: Medija centar Beograd

„Srbija će imati ozbiljne i dugotrajne posledice“

Imajući u vidu da je Srbija zemlja kandidat za ulazak u Evropsku uniju postavlja se pitanje da li bi odbijanje sa sobom povuklo i određenu vrstu sankcija kad se radi o evropskoj perspektivi naše zemlje.

Minić kaže da Rezolucija EP daje preporuke i za dalje korake.

“Od Evropske komisije i Evropskog saveta se zahteva pooštravanje i preispitivanje nastavka predspristupnih pregovora ukoliko se preporuke ODHIR-a i Venecijanske komisije ne usvoje. Implicitno se predlaže njihovo obustavljanje. Naglašava se da ukoliko se ne sprovedu preporuke vezana za izborne neregularnosti i ukoliko se utvrdi da su „srpske vlasti bile direktno uključene u prevaru birača“, treba pozvati na obustavu finansijske podrške EU. Dakle, ukoliko Evropska komisija i Savet budu sledili volju Evropskog parlamenta, Srbija će imati ozbiljne i dugoročne posledice i biće predata na milost i nemilost svoje druge dve spoljnopolitičke stolice” objašnjava Minić za Novu.

PROČITAJTE JOŠ:

S druge strane Pavković kaže da bi odbrijanje izazvalo prekor EU, ali da formalno ne bi uticalo da pregovore ili fondove.

“Samo odbijanje Vlade Srbije da ugosti komisiju poslalo bi jedan signal da je srbija nespremna da sarađuje i da nastavi svoj evropski put što bi izazvalo prekor EU. Da li bi to formalno uticalo na pregovore ili fondove verovatno ne bi, ali bi svakako bila veoma loša poruka Vlade Srbije u kontekstu evropskih integracija i obaveza koje je Srbija preuzela na sebe” zaključuje Pavković.

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare