Foto: Nova.rs, EU

Portparol Evropske unije (EU) Peter Stano rekao je za Nova.rs da je Evropska komisija primila k znanju Rezoluciju Evropskog parlamenta o izborima u Srbiji, te da očekuju od nadležnih državnih organa da na transparentan način isprate izveštaje o nepravilnostima. "Ovo uključuje i navode vezane za lokalne izbore u Beogradu i drugim opštinama", rekao je on.

Nakon što je usvojena Rezolucija Evropskog parlamenta o izborima u Srbiji, najavljeno je da će predstavnici opozicije putovati u Brisel kako bi razgovarali sa zvaničnicima iz Evropske komisije. Kako se čini da je međunarodna istraga sve bliža, pitali smo portaprola EU da li je Komisija upoznata sa sadržajem rezolucije i da li će istražiti ono što se događalo na izborima.

Prema rečima Petera Stana, EU je upoznata sa sadržajem rezolucije koju je EP usvojio i nastaviće sa, kako kaže, normalnim međuinstitucionalnim procesima.

PROČITAJTE JOŠ...

„Primili smo k znanju Rezoluciju koju je izglasao Evropski parlament o situaciji u Srbiji posle izbora. Očekujemo da pročitamo i analiziramo konačni izveštaj OEBS/ODIHR i da razgovoramo o njemu sa državama članicama i Srbijom. To uključuje i preporuke iz izveštaja za buduće izbore, koje bi trebalo primeniti što je pre moguće i mnogo pre narednih izbora“, naglašava Stano u odgovoru upućenom našem portalu.

On dodaje da će na osnovu toga EU preduzeti naredne korake, te da očekuje od nadležnih državnih organa u Srbiji da na transparentan način isprati izveštaje o nepravilnostima na izborima koji su navedeni u preliminarnom izveštaju ODIHR.

„Ovo uključuje i navode vezane za lokalne izbore u Beogradu i drugim opštinama. Pozivamo da se implementiraju preporuke ODIHR  i spremni smo da pružimo podršku. Takođe, pozivamo srpsko političko rukovodstvo da obezbedi konstruktivan, inkluzivan dijalog širom političkog spektra“, rekao je portparol EU za Nova.rs.

Opozicija, strani i domaći posmatrači, međunarodne institucije, kao i deo civilnog društva, isticali su da izbori u Srbiji praćeni brojnim neregularnostima, a naročito je apostrofirana situacija u Beogradu. Međunarodni i domaći posmatrači istakli su da izbori u glavnom gradu Srbije ne održavaju izbornu volju Beograđana, s obzirom na to da je veliki broj ljudi bio sa fiktivnim mesto prebavilišta, te da su mnogi od njih organizovano dovoženi na glasanje iz ostatka Srbije, Republike Srpske i Hrvatske da bi glasali na lokalnim izborima u prestonici.

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare