Vladimir Putin i Aleksandar Vučić Foto: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC, JULIEN WARNAND

U konačnoj verziji rezoluciji Evropskog parlamenta o napretku Srbije ka EU, a u koju je Nova imala uvid, osuđuju se napadi na novinare i špijuniranje ruske opozicije u Srbiji koje je sproveo srpski MUP na čelu sa Aleksandrom Vulinom. U rezoluciji se nedvosmisleno traži od Srbije da uvede sankcije Rusiji i na taj način se jasno odredi da li je na evropskom putu.

Autori konačne verzije rezolucije o Srbiji o kojoj će glasati poslanici EP, Srbiji daju podršku za članstvo u Evropskoj uniji ali se jasno napominje da je za to potrebna politička volja i reforme posebno u oblasti vladavine prava.

Istovremeno se napominje da je napredak u tim oblastima moguć samo ako Srbija svoju politiku uskladi sa spoljnom, bezbednosnom i odbrambenom politikom EU.

Evropski parlament
Evropski parlament Foto:EPA-EFE/JULIEN WARNAND

Jasno se navodi da to podrazumeva sankcije Rusiji i normalizaciju odnosa sa Kosovom i Metohijom.

Takođe, poziva se Srbija da ponovo proceni svoju ekonomsku saradnju sa Rusijom.

Sporni letovi za Moskvu

Skreće se pažnja i na činjenicu da su i dalje aktivni letovi na realaciji Moskva – Beograd uprkos tome što je zatvoren vazdušni prostor EU za letove ka Rusiji.

Foto:Vesna Lalić

Od Srbije se traži i da „prekine svu vojnu saradnju sa Rusijom“ a to se odnosi i na Regionalni rusko-srpski humanitarni centar u Nišu.

U osnovnoj verziji nije bilo pomena o prisluškivanju ruske opozicije u Srbiji, ali se u konačnoj verziji taj događaj ipak našao.

Zabrinuti zbog prisluškivanja ruske opozicije

„Izražavamo zabrinutost zbog navoda o prisluškivanju ličnosti ruske opozicije u Beogradu od strane srpskih vlasti i navodnog naknadnog dodstavljanja materijala ruskim bezbednosnim službama“, navodi se u rezoluciji.

Novinar Nove u razgovoru sa ruskim opozicionarom foto: nova.rs

Podsetimo, prisluškivanje ruske opozicije bila je koordinisana akcija srpskih i ruskih vlasti u okviru zajedničke borbe protiv tzv. obojenih revolucija.

Informacija da je ta saradnja rezultirala ne samo prisluškivanjem skupa u Begoradu, već i hapšenjem koorganizatora događaja Andreja Pivovarova, objavljena je u dnevnom listu „Nova“.

Bonus video: Ruski opozicionar tvrdi da ga je Vulin tajno snimao u Beogradu

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar