Ako zaista bude izbora 17. decembra, poslednji rok za raspuštanje republičkog parlamenta je 2. novembar. Do tog datuma ima još tačno 18 dana, a Nova.rs odbrojava. U to ime, svakog dana podsetićemo na jednu aferu ove vlasti, koje će sasvim sigurno u predizbornoj kampanji biti prikrivane. Novčanim davanjima, auto-putevima, uljem, šećerom i ratlukom iz paketa koje SNS omladinci donose na vašu kućnu adresu…

U poslednjih 11 godina, od kako je SNS došla na vlast, Srbija živi aferu. Jedna, druga, treća, peta… U normalnim okolnostima (ako tako nešto u Srbiji još postoji) bilo bi teško izabrati o kojoj od njih prvo treba pisati. U trenutnim okolnostima dileme nema.

Da se u Srbiji nameštaju poslovi bliskim firmama, mogli smo da zaključimo na nizu primera. Ipak, o jednom ništa nismo morali da zaključujemo, jer je sve bilo zabeleženo na audio snimku.

Namešten tender

Naime, BIRN je još pre šest meseci objavio dva audio snimka na kojima se čuje kako Nenad Milanović, šef kabineta gradonačelnika Beograda Aleksandra Šapića, nudi predstavnicima turske kompanije “Kentkart” namešten tender za novi posao, a ukoliko pristanu na sporazumni raskid postojećeg ugovora iz 2021.

“Ja sam bio zagovornik toga da idemo u proces javne nabavke. Nameštene javne nabavke ka Kentkartu.Jer smatram da je to bilo najispravnije, odnosno najbezbednije za sve nas učesnike u procesu tom”, rekao je između ostalog Milanović.

“Kentkart” je prvo zatražio da im se ovaj posao dodeli putem pregovaračkog postupka, a kada im je rečeno da to nije moguće, ponudu su odbili.

Nenad Milanović i Aleksandar Šapić Foto: Beoinfo

Milanović je potom zapretio da ukoliko predstavnik Kentkarta Sava Terzić do petka ne dođe da potpiše (raskid) ugovora, predstavnici Grada će izaći sa svojim informacijama.

“Savo ti ćeš biti lično optužen kao neko ko je u tome 15 godina i kao neko ko je upropastio javni prevoz u Beogradu”, čuo se Milanović kako govori.

Ovo nije jedini snimak do koga je došao BIRN, a na kome šef Šapićevog kabineta predstavnicima kompanije nudi nameštanje tendera, ukoliko sporazumno raskinu postojeći ugovor.

“Nikog ništa ne pitamo i sve prođe”

Na snimku drugog sastanka, takođe u Skupštini grada Beograda, kom su Milanović, šef pravne službe u novom preduzeću koje bi preuzelo posao naplate karata – JKP Naplata prevozne usluge Srđan Sandić i Sava Terzić, čuje se kako šef gradonačelnikovog kabineta insistira da se prvo raskine ugovor, pa tek onda da se Grad revanšira toj kompaniji nameštenim tenderom.

Foto: Nova

“Znači, razgovaraj molim te sa Turcima danas, da probamo da završimo to do kraja nedelje, da raspišemo odmah tu javnu nabavku, i da uđemo u proceduru onako pametno, bez mnogo, bez mnogo, ovaj kako se zove javnosti, bilo čega da možemo da… Mi ćemo da pustimo, okačimo sami, sve završimo, nikog ništa ne pitamo i to prođe, pošto u ovoj zemlji samo kad nikoga ništa ne pitaš prođe. Čim počneš da pitaš to ne prođe”, čuje se na snimku.

Autentičnost snimka potvrdio je Sava Terzić, a Više javno tužilaštvo otvorilo je predmet radi provere informacija u vezi sa ovim slučajem. Šest meseci kasnije, u ovom tužilaštvu nam je rečeno da je ovaj “predmet u završnici pretkrivičnog postupka”.

Šapić: Krivičnim delom štitio interese Grada

Ovakvi snimci bi u svakoj iole ozbiljnoj zemlji doveli do ostavki, prvo samog aktera – zamenika šefa kabineta gradonačelnika, potom i gradonačelnika. U Srbiji međutim nije bilo ostavke Nenada Milanovića, a njegov šef Aleksandar Šapić ju je podneo pre dve nedelje, zbog odluke Aleksandra Vučića da se ide na izbore.

Šapić je neposredno nakon objave snimka, gostujući na K1 televiziji, praktično priznao da je Milanović počinio krivično delo. Gradonačelnik Beograda je izjavio da je njegov šef kabineta to učinio kako bi zaštitio interese grada.

“Ovo je prvi državni službenik koji nudi mito da zaštiti interes grada? Pošto sam tako zaključio iz tog teksta (Birna). Što se tiče snimaka, oni nek to predaju nadležnim organima i nek utvrde ko je ovde, ko je kome hteo da napravi štetu. Samo se postavlja pitanje, što mu nisu ponudili mito i što se nisu dogovorili s njim“, rekao je Šapić.

BONUS VIDEO Godinu dana Šapića bez Šapića: Gradonačelnik Beograda niže skandale i pogrešne skupe odluke

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare