Foto: Nova.rs, N1

Kompanija Kentkart saopštila je da je, nakon što je odbila da prihvati predlog sporazumnog raskida ugovora o javno-privatnom partnerstvu s Javnim gradskim preduzećem, a usled eskalacije neslaganja do razmere sukoba, pokrenula postupak protiv Srbije kako bi zaštitila svoje investicije.

Privatni partner Grada Beograda za naplatu karata u javnom gradskom prevozu turski „Kentkart“ oglasio se danas saopštenjem u kom je obrazložio da namerava da pokrene spor protiv Srbije zbog, kako navode, zaštite svoje investicije.

Kentkart je ukazao da su Grad Beograd i nosioci vlasti kao ugovorne strane u javno-privatnom partnerstvu povredile ugovor.

Ocenjeno je da je Kentkart odbijanjem predloženog sporazuma o raskidu ugovora 11 godina pre isteka, i to bez krivice privatnog partnera i bez naknade štete, odbio i da učestvuje u stvaranju privida prestanka partnerstva kao pravno regulisanog odnosa.

Podsećamo, Skupština grada je pre mesec dana odlučila da raskine ugovor sa Kentkartom, privatnom firmom koja naplaćuje karte u gradskom prevozu, a gradonačelnik obećao da građani zbog toga neće plaćati penale. Ipak, turska kompanija Kentkart odbila je raskid ugovora za posao, koji čeka novo gradsko preduzeće „Naplata prevozne usluge“.

Pročitajte još:

Po završenom tenderu 2021. godine Sekretarijat za javni prevoz dodelio je ugovor Kentkartu na 13 godina, a sa smenom vlasti u Beogradu saznalo se da grad želi da preuzme poslove naplate i kontrole karata na sebe pa je osnovano javno preduzeće koje će vršiti poslove. Međutim, Kentkart ne želi da raskine ugovor pa postoje dve firme koje žele da rade isti posao u Beogradu.

Odbornici Skupštine Beograda 21. februara su izglasali da se raskine ugovor sa Kentkartom.

BONUS VIDEO: Ko vuče za gaćice gradonačelnika Šapića

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare