Ivan Bauer Foto: Medija centar Beograd

Tokom juna i jula ove godine u "Službenom glasniku" je objavljeno nekoliko ukaza o postavljanju na dužnost ambasadora Republike Srbije, a na spisku su se našla neka poznata imena.

Nekadašnji voditelj Ivan Bauer imenovan je za ambasadora u Maroku. U „Službenom glasniku“ je 28. juna objavljen ukaz o postavljanju na dužnost izvanrednog i opunomoćenog ambasadora Republike Srbije u Kraljevini Maroko, piše Euronews Srbija.

Bauer je inače nekadašnji televizijski voditelj i bivši poslanik Socijaldemokratske partije Srbije (SDPS).

Vodio je popularni kviz „Muzička slagalica“, a potom i kviz „Sam protiv svih“. Od 2008. godine je zaposlen na Fakultetu za ekonomiju, finansije i administraciju.

Ostavku na sve stranačke funkcije u SDPS Rasima Ljajića podneo je krajem prošle godine.

Nekadašnji direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić krajem pošle godine imenovan je za ambasadora Srbije u Sjedinjenim Američkim Državama. Početkom ovog meseca je preuzeo dužnost izvanrednog i opunomoćenog ambasadora u Kolumbiji, a u ukazu od 23. juna ove godine navodi se da se upravo on postavlja na dužnost izvanrednog i opunomoćenog ambasadora Srbije na Barbadosu, na nerezidencijalnoj osnovi, sa sedištem u Vašingtonu.

Preuzimanjem dužnosti ambasadora u SAD, svaki ambasador Srbije pokriva i određene države na nerezidencijalnoj osnovi, pa se tako, prema podacima koji se mogu naći na sajtu Ministarstva spoljnih poslova Srbije, Marko Đurić nalazi i na pozicijama ambasadora koje na ovaj način pokriva u Antigvi i Barbudi, Bahamima, Belizeu, Gvajani, Grenadi, Dominiki, Kolumbiji, Svetom Vinsentu i Genadinima, Svetoj Luciji, Sent Kits i Nevisu, Surinamu i Trinidadu i Tobagu.

Dana 12. jula u „Službenom glasniku“ je objavljen ukaz o postavljanju na dužnost izvanrednog i opunomoćenog ambasadora Republike Srbije u Republici Albaniji, a reč je o Slobodanu Vukčeviću, pravniku, koji je obavljao dužnost generalnog sekretara Ministarstva spoljnih poslova Srbije i Crne Gore i Republike Srbije.

Na dužnost izvanrednog i opunomoćenog ambasadora Republike Srbije u Argentini, prema ukazu od 7. jula ove godine, postavlja se Zoran Vujić, politički direktor Ministarstva spoljnih poslova.

Kako se navodi u njegovoj biografiji, diplomirani je inženjer prehrambene tehnologije, a takođe je na Univerzitetu San Pablo CEU u Madridu završio master na međunarodnim odnosima.

Brojnim ambasadorima Srbije u inostranstvu četvorogodišnji mandat je istekao, a neka mesta u diplomatsko konzularnim predstavništvima su duže vreme upražnjena. Srbija trenutno nema ambasadora u Kini, a još neke, za Srbiju diplomatski značajne zemlje, poput Grčke, čekaju imenovanje novih diplomata.

Kao jedan od prioriteta Ministarstva spoljnih poslova Srbije za ovu, 2021. godinu, bilo je i imenovanje novih ambasadora. Prema podacima sa početka ove godine, koje je objavio RTS, od 103 diplomatsko konzularna predstavništva u svetu koliko Srbija broji, 32 su čekala imenovanje šefa diplomatske misije. Među tim upražnjemim mestima nalazi se i ono u Kini.

Da Srbija zaista ima veliki broj upražnjenih mesta u diplomatskim misijama govore podaci sa sajta Ministarstva spoljnih poslova. Naime, Srbija ima 70 ambasada u inostranstvu, a od toga se za čak 21 navodi da se na njihovom čelu nalaze otpravnici poslova. To je slučaj od Hrvatske, Norveške, Poljske, Belorusije, pa sve do Brazila, Etiopije, Izraela, Indije.

(Izvor: Euronews Srbija)

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare