Ambasador sa trgovcima oružjem pojeo i popio 9.000 evra

Politika 21. jul. 202116:44 > 16:5815 komentara
Podeli:
Marko Blagojević, ambasador Srbije na Kipru
Marko Blagojević, ambasador Srbije na Kipru Foto: mfa.gov.rs

Ambasador Srbije na Kipru Marko Blagojević potrošio je više od devet hiljada evra u januaru i februaru na ručkove sa predstavnicima preduzeća Jugoimport SDPR koji su u tom periodu boravili u Nikoziji, saznaje „Nova”.

Kako smo ranije pisali, Blagojevića je Odeljenje za finansijske poslove Ministarstva spoljnih poslova upozorilo da je potrošio mnogo više novca na troškove za reprezentaciju nego što je predviđeno. On je dobio rok od osam dana da se izjasni o navodima ovog sektora i da dostavi dokaze i račune na šta je novac potrošio.

Kako saznajemo, Blagojević je napisao da su u tom periodu na Kipar u više navrata dolazili ljudi iz državnog preduzeća Jugoimport SDPR koje se bavi trgovinom oružjem, te da je njih vodio na ručkove i plaćao novcem ambasade, odnosno građana Srbije.

„Blagojević je naveo kako su predstavnici SDPR-a tamo boravili više puta i da su završavali poslove za državu pa je time opravdao velike troškove“, kaže izvor „Nova”.

Međutim, kako naš izvor navodi, SDPR je velika kompanija koja ima ogromne budžete i neobično je da visoke troškove plaća ambasada.
„Ne postoji opravdanje i zanima me hoće li trpeti neke sankcije zbog razbacivanja novcem“, ističe izvor „Nove“ i dodaje da je Blagojević morao da o svakom računu preko 200 evra obavesti Ministarstvo spoljnih poslova i da dobije dozvolu za te troškove.

Takođe, svaki ambasador je u obavezi da svaki trošak opravda, da navede svakoga ko je prisustvovao ručkovima ili večerama, i strance i naše ljude i da dostavi svaki račun.

„Primera radi, kada predsednik Srbije ili predsednica Vlade Srbije odu u neku posetu, ambasade raspolažu ograničenim sredstvima i potroši se mnogo manje nego što je to slučaj u Nikoziji“, objašnjava naš sagovornik.

Iako na prvi mah ne deluje da je reč o velikom novcu, objasnićemo plastično. Ako bi nastavio da troši ovim tempom, Blagojeviću bi trebalo 54.000 evra za godinu dana, a ako bi to radili i drugi konzuli i ambasadori u oko 70 predstavništava Srbije širom sveta, onda bi to značilo da samo na troškove reprezentacije država izdvaja 3.780.000 evra.

To pokazuje da je reč o potpuno nedomaćinskom i bahatom ponašanju u trenutku kada su mere štednje i dalje na snazi i kada se broj diplomatskog i drugog osoblja u diplomatsko-konzularnim prestavništvima Srbije prepolovio.

„Nemamo dovoljno osoblja, atašea, sekretarica, vozila su stara i zapuštena, u rezidencije se godinama ne ulaže, ali zato, za bahaćenje ambasadora imamo“, upozorava izvor „Nove“.

Šta ili ko čuva Blagojevića i toleriše mu ovakvo ponašanje, nije poznato. U vreme Ivice Dačića je poslat u Nikoziju iako je to tada bilo veliko iznenađenje za sve. Zna se i da je u prijateljskim odnosima sa aktuelnim ministrom Nikolom Selakovićem.

Slao mnogo manje informacija nego ostali
Ambasador Blagojević imao je i drugih propusta. Tako je u 2020. godini poslao 75 diplomatskih telegrama u zemlju, a naši izvori u MSP-u kažu da je to malo.
„Brisel i Njujork su najaktivniji i šalju godišnje i preko 1.000 telegrama. U prosečno aktivnim ambasadama broj telegrama ide preko 500, a on je poslao 75. To je baš malo, posebno ako znamo da je samo u vreme korone, mogao svakodnevno da šalje informacije. U tom periodu smo i slali avione po naše ljude koji su se zatekli na Kipru“, kaže naš sagovornik.

Bonus video: Snimak dovođenja Velje Nevolje na stadion JNA

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar