Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da ne očekuje ništa od susreta sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem. On se osvrnuo na promene koje će nastupiti unutar Evropske unije nakon izbora, rekavši da je sve što EU radi poruka Moskvi.

Vučić je na početku obraćanja medijima u Briselu rekao da je imao tri važna sastanka sa predstavnicima EU, a da je glavna tema bila, kako je rekao – agenda rasta.

PROČITAJTE JOŠ...

„Verujem da ćemo pre kraja godine imati prve tranše novca iz agenda rasta. Važan je signal da mi radimo dobro svoj posao. Razgovarali smo o investicijama, kritičnim mineralnim sirovinama. Mislim da imamo novi zamah i priliku da ne kažem ubrzamo proces naših evropskih integracija, ali da taj odnos učinimo boljim i korsnijim za interese našeg naroda.

Na pitanje šta očekuje od pregovora sa Aljbinom Kurtijem, Vučić je rekao – ništa.

„Očekujem da drami i viče dok mu ne kažem da se malo zaustavi i to je to. Onda će on da izađe i da kaže ‘Mali Putin’ je ne znam šta govorio i radio. Pažljivo ću da saslušam Borelja i Lajčaka. Njima nemam šta da zamerim, rade u teškim okolnostima gde imaju nekoga ko mnogo mrzi Srbe i ko živi da im napakosti, a ne da pravi dogovore“, rekao je Vučić.

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa komesarkom Evropske unije za unutrašnje poslove i migracije Ilvom Johanson Foto: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ

Vučić je prokomentarisao i mogućnost da Kaja Kalas dođe na mesto šefice diplomatije EU i izbor Marka Rutea na mesto genseka NATO.

„Ne znam šta to znači, da li će NATO da napadne Rusiju. Mi smo imali odličnu komunikaciju sa Stoltenbergom, a nadam se da ćemo imati i sa njim. Sa njim lično imam vrlo korektan odnos, ali ništa to ne znači u poslu. Ja nisam predsednik Rusije, već Srbije… Svaki dan sve što rade je poruka Moskvi (šta radi EU) samo ne znam kakve to veze ima sa Srbijom. Ali dobro, ako me već pitate da glumim političkog analitičara – ne vidim način da prestane rat u Ukrajini. Video sam kinesku inicijativu koja je dobra, zaista dobra i pozdravljam je. Mislim da je više od 100 zemalja podržalo to inicijativu. Tu se govori o prekidu vatre odmah, a onda da se razgovara. Ali ja ne vidim način da se to dogodi. Na Zapadu kažu da će pasti zapadna dominacija ako Putin pobedi. Drugo, oni misle da bi Putin nastavio sa napadima na suverene zemlje. Možda je tačno ili nije, a nije ni važno. Treće, sve elite zapadne koje su govorile da će sa lakoćom da pobede Putina moraju da odu jer nisu rekle istinite stvari svojoj javnosti – sve je tačno. Zato, Zapad mora da se bori snažno i najjače moguće do kraja“, objasnio je Vučić.

On je potom naveo da Zapad neće da se stavi „u Putinove cipele“ i da razume njegove razloge.

Predsednik Rusije Vladimir Putin uručuje orden Aleksandru Vučiću Foto: EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV / POOL

„On zna da ako izgubi rat da više nema Rusije, bar ne u obliku u kojoj je mi danas poznajemo. Putin ne sme to zbog Rusije da dozvoli, zbog sebe i svoje dece lično, zbog svog političkog nasleđa ne sme da dozvoli da bude poražen. Kako da vam kažem, kad imate dve strane u kojoj nijedna ne sme da bude poražena, iz njihovog ugla, samo niko neće da vidi da tako gleda i ona druga strana, onda vam je jasno da će taj rat samo da eskalira. Ja sam to prostim činjenicam zaključio i nije bila potrebna velika pamet, samo je bilo da ne budete navijač i da vidite da nije moguće izbeći eskalaciju“, rekao je Vučić.

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare