Foto: Arhiva Nova.rs

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić rekao je da mu se čini da u delu opozicione scene vada "totalna konfuzija" kakav uopše žele dijalog sa vlastima o izborima i sa kim da ga vode.

„Jedni neće  predstavnike Evopske komisije, drugi neće antibojkotaše, treći hoće i one koji su učestvovali na izborima. Ne znam stvarno oko čega da uopšte možemo da razgovaramo i da se dogovaramo kad oni ne mogu da se slože ni oko jedna jedine teme“, rekao je Dačić za današnje Večernjih novosti.

Povodom primedbi predsednika pokreta Dveri Boška Obradovića da ne odgovara na njegove zahteve da započne konsultacije u vezi počekta razgovora vlasti i opozicije, Dačić je rekao da za to ima vremena jer je do izbora ostalo više od godnu dana.

„Očekujem da se u ovaj proces uđe na proleće, u martu ili aprilu, a do tada će valjda opozicija da se dogovori ko će sedeti za tim stolom i šta zapravo hoće. I Evropska unija, odnosno Evropska komisija, do tada bi trebalo da definiše svoju ulogu u tome, odnosno na koji način će posredovati u dijalogu i ko će od njihovih zvaničnika u tome učestvovati“, rekao je Dačić.

Obradović je, reagujući na izjavu Dačića, rekao da je predsednik Skupštine Srbije ranije najavio da će „dijalog između vlasti i opozicije početi odmah posle Božića, pa je ponovo uhvaćen u laži“.

„To govori da je jedini zadatak Dačića upravo u stalnom odlaganju dijaloga i zamajavanju javnosti, kako bi se potrošilo vreme do vanrednih izbora na svim nivoima“, naveo je Obradović u pisanoj izjavi.

On je istakao da je Dačiću pre dve nedelje uputio dopis tražećio hitan prijem u vezi sa konsultacijama oko početka dijaloga vlasti i opozicije, ali da još uvek nije dobio odgovor, „što takođe mnogo govori o odsustvu želje vlasti za smirivanjem nagomilanih tenzija u društvu“.

„Ponovo ističem da je odgovor na Dačićevo pitanje o formatu i temama dijaloga jednostavan: za pregovarački sto treba da sednu predstavnici vlasti i predstavnici opozicije koja je bojkotovala izbore, a tema pre svega treba da bude hitno oslobodjenje medija, više meseci pre izbora, kao i garancije da će i drugi uslovi za slobodne i poštene izbore biti ispunjeni“, naglasio je Obradović.

On je ocenio da je neprihvatljivo dalje odlaganje početka dijaloga.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar