Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Predsednik pokreta Dveri Boško Obradović izjavio je danas povodom najavljenog dijaloga vlasti i opozicije, da nema problem da sa bilo kim ko predstavlja vlast sedne za isti sto i razgovara, ali da im ništa ne veruje i da nije siguran ni u misiju Evropskog parlamenta, istakavši da će naredna godina biti početak političkih promena.

Obradović je za N1 rekao da je sa opozicionog gledišta, odlazeću godinu obeležio bojkot izbora, kao i da je „bojkot bio odgovarajuća terapija za oboljenje srpske demokratije koja je pootpuno urušena pod ovim režimom“.

„Ali, ponavljati bojkot unedogled ili očekivati pomoć Evropske unije, to je nešto što može da traje godinama, a građani Srbije nemaju više vremena da čekaju političke promene. Morali bi da se ozbiljno organizujemo, i kao opozicija i kao građani, stručnjaci, intelektualci, da više nikada ne dozvolimo nedemokratske izbore u Srbiji“, kaže Obradović.

Dodaje da je „veoma važno da ukažemo da ćemo bez slobode medija zaista imati problem i za sledeće izbore“.

Foto:TANJUG/SAVA RADOVANOVIC

Na konstataciju da je više puta pozvao predsednika Skupštine Ivicu Dačića da što pre bude dijalog predstavnika vlasti i opozicije, navodi da je „Dačić tu neko ko ima zadatak da taj dijalog odlaže i zamajava javnost, a da se zapravo ništa ne desi na poboljšanju izbornih uslova“.

„Ovoj vlasti se ne može verovati čak ni na potpisanu reč“, poručuje.

Na pitanje da li dijalog može da se odvija bez posredovanja Evropskog parlamenta, on kaže da je „sve moguće kada su ljudi normalni, kada im je stalo do demokratije i debate“.

„Nemam problem da sednem sa bilo kim ko predstavlja vlast, ali ja njima ništa ne verujem, i nisam siguran čak ni u misiju Evropskog parlamenta, jer oni su bili ovde i pre prošlih izbora i šta samo dobili – njihovo prihvatanje onih nedemokratskih izbora kao normalnih, iako svi izveštaji govore da Srbija nije demokratska zemlja i da ovde nema slobodnih izbora“, ocenjuje on.

Ističe da su opoziciji potrebne druge garancije i navodi da postoji nekoliko modela: „prelazna tehnička vlada stručnjaka, bez političara, koja će pripremiti izbore, koministri iz redova opozicije u ključnim ministarstvima za pripremu izbora i jedna zajednička komisija, u kojoj će biti i predstavnici vlasti i opozicije, koja bi sprovela dogovoreno i kontrolisala da sve prođe kako treba“.

„Bez toga je teško verovati ovoj vlasti, pa čak i posrednicima iz EU, da će se nešto suštinski promeniti“, ističe Obradović.

Na pitanje gde je opozicija pred predstojeće izbore i najavljeni međustranački dijalog, on kaže da se vode intenzivni razgovori između lidera opozicije na internom nivou.

Dodaje da će Dveri što se tiče izbora „nastaviti samostalnim putem, ali apsolutno sarađujemo sa svima iz opozicije da bismo napravili jedinstvenu platformu s kojom ćemo nastupiti prema vlasti i prema eventualnom međunarodnom posredniku“.

„Ja mislim da je to prvorazredni interes i da sve ideološke i političke razlike, a posebno sujete, treba ostaviti po strani i da će ta jedinstvenost sigurno uroditi plodom. U svim razgovorima koji su u toku sam insistirao na tome šta će biti naš zahtev i koje su garancije da će ono što bude dogovoreno biti sprovedeno. I to je jedina tačka platforme Dveri za taj dijalog“, navodi Obradović.

„Mislim da će 2021. godina biti početak političkih promena i veliki sam optimista u tom pravcu i potpuno sam siguran da ovde više nije dovoljna smena vlasti, moramo zajedno sa vlašću da promenimo i kompletan korumpirani sistem, koji ovde vlada 30 godina“, ističe Obradović.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar