Vladimir Djukanovic u Pregledu dana
Foto:Newsmax Adria

Gostovanje poslanika Vladimira Đukanovića u emisiji Newsmaxadria na televiziji Nova S pokrenulo je pitanje zbog čega i ostali članovi SNS odbijaju da govore za medije koji nisu pod kontrolom režima i kako to da za njega ne važi zabrana gostovanja. Prema rečima sagovornika Nova.rs, Đukanović je izuzetak zbog toga što nije visoko pozicioniran u stranačkoj hijerarhiji, ali je dovoljno prepoznatljiv kako bi odigrao ulogu čoveka koji se zalaže za dijalog.

Poslanik Vladimir Đukanović jedan je od retkih unutar SNS koji daje izjave za medije koji nisu pod kontrolom vladajuće partije. Zbog toga je sinoć jedno od prvih pitanja novinarke i voditeljke emisije Newsmaxadria Jelene Obućine upućeno Đukanoviću bilo – “Kako ste probili blokadu?“

“Nama ministri i drugi članovi Srpske napredne stranke kažu da imaju zabarnu da dođu, kako ste vi uspeli to što njima ne polazi za rukom”, upitala je Obućina Đukanovića.

“Kažu da imaju zabarnu? Nisam baš siguran, ali… Meni je prvo drago što ste me vi pozvali, s obzirom da ste dobili titulu najoštrijeg novinara prema vlasti, i to na ovim opozicionim portalima. Vrlo mi je drago što sam ovde, jer ste pre svega obrazovani novinar, a i izazov je svakako doći u emisiju gde imamo najoštrijeg opozicionog novinara”, rekao je Đukanović

Komentarišući nastupe Đukanovića na medijima koje nisi bliski režimu, profesor Fakulteta političkih nauka Dušan Spasojević je za Nova.rs istakao da je reč o čoveku koji nije klasičan naprednjak i da ima iskustva sa medijima.

“On je, s jedne strane, dovoljno je i važan i vidljiv, a s druge strane ipak nije visoko u stranačkoj hijerarhiji da ne bi smeli da ga puštaju na medije koji nisu naklonjeni režimu. Ako se on izblamira ili upadne u neku nevolju, to nije tolika šteta za partiju kao kad bi se to desilo Nebojši Stefanoviću ili nekome drugom visokom funkcioneru Srpske napredne stranke”, objašnjava Spasojević i dodaje da je Vladimir Đukanović uspeo da izgradi za sebe neku vrstu slobode unutar SNS.

Dusan Spasojevic Fpn
Foto: Medija centar

“On zna da se ponekad ne složi ili da kritikuje svoje kolege, zbog čega je zaista dobar čovek za takvu poziciju. Nije karakterističan naprednjak i zbog toga se nameće kao rešenje. Kad treba nekoga poslati da se pokaže da postoji neka vrsta razgovora, onda je Đukanović dobro rešenje. U slučaju kad bi išao neko važniji iz partije, onda bi morali da pripreme svog člana za gostovanje i da kontrolišu situaciju, što u nekim medijima nije moguće. Đukanović jeste čovek zadatka i on nije klasičan vojnik partije”, smatra Spasojević.

Politikolog Vuk Velebit za Nova.rs kaže da Đukanović već duže vreme pokušava da ostavi utisak političara koji nije pod partijskom kontrolom svoje stranke i da zbog toga, s vremena na vreme, iznosi stavove koji su suprotni predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću.

Foto: Nova S

“Međutim, ja ne verujem da on to radi bez Vučićevog odobrenja. Poznato je da su oni bliski prijatelji, stoga ne verujem da bi Đukanović išao javno protiv Vučića ukoliko to nije deo nekog prethodnog dogovora. Ne treba ni da potcenjujemo mogućnost drugačijeg mišljenja unutar SNS-a, ono sigurno postoji, samo retko kad ispliva javno na površinu”, kaže Velebit i podseća da je Đukanović i ranije u svojim nastupima bio otvoren.

Pročitajte još...

“Ne čudi me njegovo  gostovanje na Newsmax Adria ili N1, ali smo i sinoć videli da gospodin Đukanović vešto izbegava odgovor na bilo koje pitanje. Mislim da će on i u narednom periodu pokušavati da vodi nekakav dijalog, kako bi ostavio utisak da SNS poštuje drugačije mišljenje. Ja u to ne verujem dok ne vidim i ostale funkcionere te stranke da gostuju u TV debatama i emisijama koje nisu na televizijama bliskim režimu”, poručuje naš sagovornik.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare