Foto: Vesna Lalić

Pregovori predstavnika vlasti i opozicije uz posredovanje Evropskog parlamenta, mogli bi da počnu tek u aprilu, saznaje Nova.rs. Kako navodi naš sagovornik, prethodno bi u EP trebalo da bude usvojen izveštaj Vladimira Bilčika o Srbiji, a glasanje je zakazano za kraj marta.

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić nedavno je rekao da bi međustranački dijalog mogao da počne posle Božića.

Međutim, kako Nova.rs saznaje proći će meseci do prvog sastanka vlasti i opozicije o izbornim uslovima. Naš dobro upućen sagovornik kaže da se to neće desiti pre aprila.

„Trenutno je u EP rasprava o izveštaju Vladimira Bilčika o Srbiji. Na njegov izveštaj podneto je čak 385 amandmana. O izveštaju bi trebalo da se glasa krajem marta, a to znači da bi misija mogla da dođe u aprilu“, kaže naš sagovornik.

Kad je reč o predstavnicima EP koji će učestvovati u razgovorima, najverovatnije će to biti opet Tanja Fajon i Vladimir Bilčik.

Foto: Jure Makovec / AFP / Profimedia, N1

„Pored njih, poslanička grupa Renew Europe takođe su tražili da i oni imaju člana misije“, dodaje naš sagovornik.

Za to vreme, u Srbiji je sve u vezi međustranačkog dijaloga pod velom tajne. Ne zna se ni ko će u razgovorima učestvovati, niti kada će oni početi.

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić proteklih dana intenzivno je pričao o ovom dijalogu, ali ne iznoseći nikakve konkretne podatke – osim da će biti verovatno posle Božića.

Foto:TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC

„Posle Božića će biti nastavljeni razgovori o formatu i temama međustranačkog dijaloga. Konsultovaću se sa evropskim zvaničnicima, već sam se čuo sa predsedavajućim Odbora za spoljne poslove Evropskog parlamenta Dejvidom Mekalisterom, jer treba se dogovoriti ko će učestvovati u dijalogu, s obzirom na to da su mnoge stranke opozicije u međuvremenu postale vanparlamentarne. Ne misli neko valjda da treba samo Đilas da učestvuje ili Boško Obradović, verovatno svako misli na sebe ali moramo da znamo teme kao i ko će biti pregovarač ispred EP, jer ova dvojica što su do sad bila nisu više poslanici“, rekao je Dačić.

Istakao je i da su ti razgovori  za njega i Skupštinu Srbije sporedna stvar i ne mogu biti zamena za izbore.

„Ako neko očekuje da dijalog vlasti i opozicije o izbornim uslovima treba da zameni izbore i da zameni Skupštinu, pa da se njime pravi neka prelazna vlada ili da se menja vlast, onda bolje da ne učestvuje jer ni mi ni Evropski parlament, nećemo takvu lakrdiju“, rekao je Dačić.

Dragan Đilas Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

S druge strane, opozicija mesecima unazad ističe da bez nadzora evroparlamentaraca ne dolazi u obzir nikakav razgovor sa vlašću oko izbornih uslova.

Iako se i dalje ne zna da li će za ove razgovore uopšte dobiti poziv…

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar