Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

"Afera aferu prestiže u vrhu vlasti na dnevnom nivou. To više nije lako ni ispratiti. Nismo ni prethodnu isterali na čistac, a otvara se nova", kaže za portal Nova.rs Boško Obradović, lider Dveri, komentarišući ugovor vredan oko 1,5 miliona evra koji je "Aseko" Igora Brnabića potpisao sa Vladom premijerke Ane Brnabić.

„Oni više i ne kriju kriminal i korupciju kojom se bave. Oni su otvoreno uključili braću, sestre, kumove i prave razne šeme i kombinacije sa javnim nabavkama i tenderima, prelivajući narodne pare u partijske i privatne džepove ljudi bliskih vrhu SNS“, kaže Obradović.

Prema Obradovićevim rečima, „neverovatno je koliko je porastao broj ugovora sa državom firme brata Ane Brnabić od kada je ona postala predsednik Vlade“.

„Može li to biti slučajno? Može li ona da objasni poreklo svoje imovine i luksuznog stana u Beogradu? Od čega? Od plate predsednika Vlade? Teško. Zar u Srbiji nema drugih IT i domaćih kompanija izuzev strane u kojoj radi premijerkin brat? Zaista je pravo pitanje kakvi su bili uslovi za ovu javnu nabavku i da li je nameštena za porodicu Brnabić? Ali, ko će to da ispita kada nemamo niti jednu nezavisnu državnu instituciju koja bi se usudila da preispituje rad izvršne vlasti, a posebno sukob interesa i korupciju na najvišem nivou?“, navodi se u komentaru.

Igor Brnabic, Ana Brnabic, Firma Asseco i Vlada Srbije dokumenta
Foto: Arhiva

Obradović naglašava da su Dveri zbog toga u novom Proglasu pod nazivom „Promena sistema – sigurnost za sve“ insistirali na pravnoj odgovornosti najviših funkcionera.

„To znači zatvorsku i finansijsku kaznu za učinjeno krivično delo, ali i oduzimanje nezakonito stečene imovine i lustraciju – zabranu obavljanja javne funkcije na duži period. Vreme je da se uvede i novo krivično delo – nezakonito bogaćenje i da se uvedu stroge kazne, posebno za državne funkcionere. Ovo ne sme ostati na vesti od nekoliko dana, kao do sada, za ovo mora krivično da se odgovara“, kaže Obradović.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare