ovk hag euleks
Foto: Shutterstock/Nancy Beijersbergen

"Po hapšenju koje je 4. i 5. novembra izvršilo Specijalizovano tužilaštvo, Hašim Tači, Kadri Veselji, Redžep Seljimi i Jakup Krasnići su 4. i 5. novembra dovedeni u pritvorski objekat Specijalizovanih veća Kosova u Hagu", prva je rečenica kojom se večeras oglasio Specijalni sud.

Objavio je i ono na šta se čekalo tokom dana – redigovanu verziju optužnice, saopštavajući da je ona potvrđena još 26. oktobra, piše portal KoSSev.

Uz optužnicu su objavljeni i nalozi za hapšenje i dovođenje četvorice, odnosno uz Saljiha Mustafu – pet optuženih.

Optužnica je sada potvrđena protiv Hašima Tačija, Kadrija Veseljija, Redžepa Seljimija i Jakupa Krasnićija.

Potvrđena optužnica navodi da su se ratni zločini „nezakonitog ili proizvoljnog hapšenja i lišavanja slobode“, „surovog postupanja“, „mučenja i ubistva“, kao i zločini protiv čovečnosti, kao što su „zatvaranje, drugi nehumani postupci, mučenje, ubistvo, prisilni nestanci lica i progoni“ – vršili najranije od marta 1998. do septembra 1999.

Žrtve su lica za koja se smatralo da ne podržavaju OVK i kasnije privremenu vladu Kosova. To su bili Srbi, Romi i Aškalije, katolici, civili za koje se verovalo da sarađuju sa srpskim vlastima ili da komuniciraju sa Srbima, Albanci koji su podržavali Demokratsku ligu Kosova ili bili povezani sa tom strankom, kao i sa drugim strankama za koje se smatralo da su protiv OVK, Albanci koji se nisu pridružili OVK ili nisu podržavali OVK, i lica koja su na osnovu svog trenutnog ili bivšeg zaposlenja važili za protivnike OVK.

Potvrđena optužnica navodi da su Hašim Tači, Kadri Veselji, Redžep Seljimi i Jakup Krasnići, „individualno krivično odgovorni po raznim oblicima krivične odgovornosti za krivična dela iz optužnice koja su izvršena u kontekstu oružanog sukoba nemeđunarodnog karaktera na Kosovu i koja su činila deo raširenog i sistematskog napada na lica za koja se smatralo da su protivnici OVK“.

Informacija o datumu i vremenu prvog pristupanja sudu Hašima Tačija, Kadrija Veseljija, Redžepa Seljimija i Jakupa Krasnićija, koje će se održati pred sudijom za prethodni postupak, objaviće se uskoro.

Sud je takođe saopštio i da se prvo pristupanje sudu održava na javnoj sednici i moći će da se prati putem video striminga na internet stranici Specijalizovanih veća Kosova.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar