Hashim Thaci
Hašim Tači Foto:EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Sad već bivši predsednik Kosova Hašim Tači, nekoliko sati posle podnošenja ostavke, otputovao je specijalnim avionom za Hag, gde će mu biti suđenje zbog ratnih zločina. Kako je objavila prištinska Koha, u avionu sa njim su i optuženi Kadri Veselji, bivši predsednik kosovske skupštine i Redžep Seljimi, šef poslaničke grupe Samoopredeljenja.

Koha je inače objavila snimak poletanja aviona sa vojnog aerodroma, u kojem su nekadašnji pripadnici OVK, a kako se dalje navodi, još jedan avion čeka, ali nije poznato da li on ima ikakve veze sa Tačijem, Veseljijem i Seljimijem.

Podsećamo, Hašim Tači danas je izjavio da je potvrđena optužnica koju je protiv njega podnelo Specijalno tužilaštvo u Hagu. On je na konferenciji za novinare rekao da podnosi ostavku na mesto predsednika Kosova.

„Da bih zaštitio integritet Kosova, poštujući partnerstvo sa međunarodnom zajednicom, danas podnosim ostavku na mesto predsednika. Osećam se veoma ponosno na ovu odgovornost koju sam nosio. U ovim novim okolnostima pozivam političke snage da budu oprezne da se ne produbljuju u skupu ili institucionalnu krizu, zemlja nema vremena da izgubi, da održi smirenost“, naveo je Tači.

Ranije jutros, i Kadri Veselji, lider PDK i bivši predsedavajući kosovske skupštine, rekao je da je potvrđena optužnica koju je protiv njega podigao Specijalni sud za zločine OVK.

Njih dvojica se terete za niz zločina protiv čovečnosti i ratnih zločina, uključujući ubistvo, prisilno nestajanje lica, progon i mučenje. U obaveštenju o optužnici koju je tužilaštvo objavilo i pre potvrđivanja optužnice, navodi se da Hašim Tači, Kadri Veselji i drugi osumnjičeni snose krivičnu odgovornost za skoro 100 ubistava. Žrtve krivičnih dela iz optužnice su stotine lica čiji je identitet poznat i među kojima su kosovski Albanci, Srbi, Romi i lica drugih nacionalnosti, kao i politički protivnici.

Specijalni sud u Hagu potvrdio je optužnicu i protiv Redžepa Seljimija, šefa parlamentarne grupe pokreta „Samoopredeljenja“ i bivšeg pripadnika OVK Redžepa Seljimija. Ove navode izneo je Seljimi, koji je rekao da će danas otputovati u Hag.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar