Potvrđena optužnica protiv Hašima Tačija

Politika 05. nov. 202011:43 > 11:50
Podeli:
Hashim Thaci
Hašim Tači Foto:EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Kosovski predsednik Hašim Tači upravo je potvrdio da je i protiv njega potvrđena optužnica Specijalizovanog tužilaštva u Hagu.

Kako prenosi Kossev, on će u Hag otići dobrovoljno.

Ranije jutros, isto je potvrdio i Kadri Veselji, lider PDK i bivši predsedavajući kosovske skupštine.

Njih dvojica, kao i „drugi“ zajedno su na optužnici od 10 tačaka koja je Specijalizovanim većima predata na razmatranje još 24. februara ove godine.

Oni se terete za niz zločina protiv čovečnosti i ratnih zločina, uključujući ubistvo, prisilno nestajanje lica, progon i mučenje. U obaveštenju o optužnici koju je tužilaštvo objavilo i pre potvrđivanja optužnice, navodi se da Hašim Tači, Kadri Veselji i drugi osumnjičeni snose krivičnu odgovornost za skoro 100 ubistava. Žrtve krivičnih dela iz optužnice su stotine lica čiji je identitet poznat i među kojima su kosovski Albanci, Srbi, Romi i lica drugih nacionalnosti, kao i politički protivnici.

Tužilaštvo je Veseljija i Tačija optužilo i za opstrukciju suda čime su opravdali neuobičajenu praksu o obaveštavanju o podnošenju optužnice za ratne zločine pre njenog potvrđivanja.

Nakon Veseljija, ovo je druga danas, odnosno peta ukupno potvrđena optužnica Specijalizovanog tužilaštva. Prethodno je potvrđena optužnica Saljihu Mustafi za mučenje najmanje 6 i ubijanje jedne osobe u zatvoru OVK u Zlašu. Mustafa se izjasnio da nije kriv po sve četiri tačke optužnice.

Juče je uhapšen i još jedan bivši predsedavajući kosovske skupštine, Jakup Krasnići, optužnica je potvrđena i protiv njega, ali za sada nije poznato za šta se tereti.

Isto tako, informaciju o potvrđivanju optužnice protiv njega potvrdio je juče i šef parlamentarne grupe Samoopredeljenje Redžep Seljimi, ali detalji ni ove optužnice nisu poznati. On je jutros svojevoljno otputovao u Hag.

Na optužnice Tužilaštva u pritvoru u Hagu čekaju i Hisni Gucati i Nasim Haradinaj, predsednik i potpredsednik Udruženja ratnih veterana OVK. On se, međutim, ne terete za ratne zločine, već za krivična dela protiv pravde, a u vezi sa curenjem poverljivih informacija iz Tužilaštva.

Funkciju kosovskog predsednika preuzeće predsedavajuća kosovske skupštine Vjosa Osmani.

Komentari

Vaš komentar